Χ. Χαρπαντίδης: Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το ίδιο χαρμάνι της επιτυχίας

Φέτος συμπληρώνονται 85 χρόνια από τότε που οι αδελφοί Παπαστράτου έθεσαν σε λειτουργία τις πρώτες μηχανές παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα

Χ. Χαρπαντίδης: Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το ίδιο χαρμάνι της επιτυχίας

Το 1931, η Ελλάδα βιώνει, με πολύ σκληρό τρόπο, τα απόνερα του παγκόσμιου οικονομικού κραχ του 1929. Εκείνη τη χρονιά, τέσσερα αδέρφια από το Αγρίνιο, ο Ευάγγελος, ο Σωτήρης, ο Επαμεινώνδας και ο Ιωάννης Παπαστράτος, κάνουν ένα όνειρο πράξη: Ιδρύουν ένα πρότυπο εργοστάσιο σιγαρέτων, με στόχο να αποτελέσει σταθμό στην εξέλιξη της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Πριν από 85 χρόνια, αγνοώντας τις σειρήνες των δυσοίωνων καιρών, θέτουν σε λειτουργία στον Πειραιά τις πρώτες μηχανές παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να εγκαινιάζει το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Πειραιά.

Σήμερα, η Ελλάδα ζει υπό τη σκιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη νεότερη ιστορία της. Η επιχείρηση που θεμελίωσε η οικογένεια Παπαστράτου εξακολουθεί να αγνοεί τις σειρήνες των δύσκολων καιρών, διατηρώντας αναλλοίωτο το αρχικό όραμα των ιδρυτών της: Να παραμείνει σταθμός στην εξέλιξη της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Το ίδιο κτίριο, το πρώτο της σπίτι, το οποίο στην εποχή του αποτέλεσε την πλέον σύγχρονη αντίληψη βιομηχανικής αρχιτεκτονικής για την ποιότητα των εργασιακών χώρων, διάλεξε η Παπαστράτος για να γιορτάσει τα 85 χρόνια από την ίδρυσή της. Δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της εγχώριας καπνοκαλλιέργειας και της οικονομίας συνολικά, η διοίκηση της Παπαστράτος δεσμεύτηκε να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο χαρμάνι της επιτυχίας.

Η πορεία

Υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες -αρκούν τα δάχτυλα του ενός ή το πολύ των δύο χεριών να τις μετρήσουν- που έχουν συνδέσει τόσο άρρηκτα το όνομά τους με την επιχειρηματικότητα, την οικονομική ιστορία και την κοινωνία της Ελλάδας. Η Παπαστράτος είναι σίγουρα μία από αυτές.

Κορυφαίος σταθμός στη νεότερη ιστορία της είναι η ένταξή της υπό την ομπρέλα του πολυεθνικού ομίλου της Philip Morris International (PMI) το 2003. Έκτοτε, η εταιρεία έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ σε υποδομές, εργοστάσιο, σήματα, ανθρώπινο δυναμικό, κοινωνικές ενέργειες, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Έτερος σταθμός, το 2006, όταν η εταιρεία ανακοινώνει επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο. Τον Αύγουστο του 2008 γίνεται η πρώτη παραγωγή στο νέο εργοστάσιο και τον Οκτώβριο σταματούν για πάντα οι μηχανές στο εργοστάσιο του Πειραιά.

Επόμενος σταθμός το 2013, όταν η Παπαστράτος εγκαινιάζει νέες μηχανές στο τυπογραφείο της, το μοναδικό της PMI στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά, οι αποθήκες της Παπαστράτος στο Αγρίνιο μετατρέπονται σε διαμετακομιστικό κέντρο της PMI για τα καπνά Ανατολικού Τύπου, που προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες όμορες χώρες και εξάγονται προς εργοστάσια της Philip Morris International στην ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τη διετία 2014-15, νέες γραμμές παραγωγής και μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού έρχονται να προστεθούν στο δυναμικό του ομίλου. Ταυτόχρονα, υλοποιείται η σταδιακή μεταφορά του όγκου παραγωγής από άλλα εργοστάσια της ΡΜΙ και η μετατροπή του εργοστασίου του Ασπροπύργου σε εξαγωγικό κέντρο.

Φιλί ζωής

Στο τιμόνι της Παπαστράτος, από τον Αύγουστο του 2015, βρίσκεται ο Χρήστος Χαρπαντίδης, κατέχοντας τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σπουδές στη Φυσική και μεταπτυχιακούς τίτλους στα Οικονομικά, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, από το 2003, οπότε μετακινήθηκε στην Παπαστράτος και ανέλαβε τη θέση του Export Manager, έχει συνδέσει την πορεία του με την εταιρεία.

Τη δική του σφραγίδα φέρει η τελευταία συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση των ελληνικών Ανατολικών καπνών. Με τη νέα τριετή Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράφηκε με την ελληνική κυβέρνηση το 2016, η PMI δεσμεύεται να αγοράζει ελληνικά ανατολικά καπνά. Εκτός από τις ποσότητες προς αγορά, η ΡΜΙ αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την εφαρμογή ορθών αγροτικών πρακτικών για στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών καπνών, την υλοποίηση πρωτοποριακών πρακτικών για τη βελτίωση της συγκομιδής και ξήρανσης των καπνών και την αύξηση της σοδειάς

Η Συμφωνία Συνεργασίας θεωρήθηκε από τους καπνοπαραγωγούς «φιλί της ζωής» για την καλλιέργεια, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι χωρίς αυτή θα βρίσκονταν σε δεινότερη θέση. Τα οφέλη για την Ελλάδα είναι προφανή, καθώς εξασφαλίζει προβλεψιμότητα και σταθερότητα για την αγροτική παραγωγή για τρία χρόνια εν μέσω κρίσης, με το εκτιμώμενο έσοδο για την αγροτική οικονομία να είναι της τάξης των 150 εκατ. €. Όπως άλλωστε δηλώνει ο ίδιος, «εμπνέουμε ο ένας τον άλλο και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το ίδιο χαρμάνι της επιτυχίας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Ό,τι και να γίνει θα μείνουμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να αφήνουμε πίσω μας μέλλον».

  • Νατάσα Φραγκούλη