Χειμώνας και καταστροφές στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (βίντεο και φωτορεπορτάζ)

Χειμώνας και καταστροφές στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν το Σαββατοκύριακο αρκετές περιοχές στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά στη Θράκη με θυελλώδεις ανέμους που ξεκινούν από 5 και κατά περιοχές ξεπερνούν τα 8 μποφόρ.

Σε επίπεδο περιφέρειας κυριαρχούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Αγριάνη, Μ. Δέρειο του Δήμου Σουφλίου. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικρατούν κυρίως στις ορεινές περιοχές του Σουφλίου, ο Δήμος εφιστά την προσοχή σε όλους διότι έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το Πρωτοκκλήσι προς Σιδηρώ, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην είσοδο του Μικρού Δερείου, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε χωματόδρομους που συνδέουν οικισμούς στην κοινότητα Δερείου και επίσης στο ρέμα Αγριάνης Μάνδρας έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις με φυτείες καπνών. Οι παραγωγοί και οι αυτοδιοικητικού ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για να κινηθεί η διαδικασία.

Το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε αυτοψίες σε περιοχές του Δήμου προκειμένου να διαπιστωθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και των έντονων βροχοπτώσεων. Τοποθετήθηκαν ειδικές κορδέλες σε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων ή πτώσης δέντρων. Επίσης πτώσεις δέντρων έγιναν στην ΠΕ Καβάλας καθώς επίσης μερικές διακοπές ρεύματος.

Καταστράφηκε το σπαράγγι

Με απελπισία παρακολουθούν από το Σάββατο την ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής παραγωγής σπαραγγοπαραγωγοί της Ροδόπης που βρίσκονταν στη φάση της συγκομιδής, έχοντας μάλιστα ν’ αντιμετωπίσουν πλήθος άλλων  προβλημάτων.

Την Κυριακή τα φαινόμενα εντάθηκαν με αποτέλεσμα καταστροφή στις φυτείες τους αλλά και σε προστατευτικά νάιλον, τα οποία όπως μεταφέρουν στο www.ypaithros.gr ήταν καινούρια και αγοράστηκαν με προοπτική πενταετίας για να καλύψουν το σπαράγγι. Οι παραγωγοί στρέφουν το βλέμμα στον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ και όπως λένε αύριο Δευτέρα περιμένουν τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη να επισκεφθεί την περιοχή όπου καλλιεργούνται τα 900 στρέμματα που επλήγησαν  γύρω από τη Διαλαμπή για να διαπιστώσει και ο ίδιος την έκταση τα καταστροφής.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ροδόπης και Ξάνθης προχώρησαν στην απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.