Χείρα βοηθείας για τα πυρόπληκτα ελαιοτριβεία της Ηλείας ζητά η περιφέρεια

Μέτρα στήριξης για τα ελαιοτριβεία της Ηλείας που δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές και τα οποία για την επόμενη επταετία τουλάχιστον, αναμένεται να έχουν μειωμένο εισόδημα, ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Με επιστολή που εστάλη στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Βασιλόπουλος, τονίζει πως στις δημοτικές ενότητες Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δραστηριοποιούνται 40 ελαιοτριβεία, από τα οποία τα 30 βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και δεν θα έχουν πλέον αντικείμενο εργασιών.

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη των μηχανολογικών και κτηριακών εγκαταστάσεων και εξυπηρετούσαν την παραγωγική διαδικασία των ελαιοκαλλιεργειών.

Οικονομική Ενίσχυση

Η περιφέρεια ζητά την ελάχιστη ενίσχυση ανά απολεσθείσα καλλιεργητική έκταση 36 ευρώ/στρέμμα προς το σύνολο των επιχειρήσεων (συνολική απώλεια 1.008.000 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του 2020), η οποία θα είναι δυνατή να καλύψει την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στον τομέα, αλλά και να στηρίξει το εισόδημα των επιχειρήσεων για τον βιοπορισμό τους.

«Η διανομή των κονδυλίων αυτών για αποφυγή τυχών παρεκκλίσεων μπορεί να γίνει με την άθροιση του τζίρου που είχαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις το 2020, και ανάλογα με την ποσόστωση του στο σύνολο να λαμβάνει την αντίστοιχη ενίσχυση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι 500.000 ελαιόδεντρα (περίπου 28.000 στρέμματα) έχουν γίνει στάχτη στις δημοτικές ενότητες Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.