Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΨΗΠΤΕ – Πανεπιστημίων για τη ψηφιακή γεωργία

-Διαφήμιση-

Τη σκυτάλη παίρνουν και επίσημα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας για τη διάδοση και προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα σε φοιτητές γεωτεχνικών σχολών, αποφοίτους αυτών αλλά και σε αγρότες.

Οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπέγραψαν σήμερα (15/4) μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με στόχο την κατάρτιση και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των Γεωτεχνικών Σχολών στα πλαίσια του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος υπέγραψε το μνημόνιο εκ μέρους του Υπουργείο ανέφερε ότι «μια τεχνολογία που δεν φτάνει στην κοινότητα, στους αγρότες και στους επιστήμονες είναι μια τεχνολογία νεκρή. Για αυτό το λόγο η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείο και των τεσσάρων αυτών πανεπιστημίων σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντική δράσης με μεγάλη αξία».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, περιέγραψε το περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο θα αποτυπωθεί μέσω της δημιουργίας δύο πλατφορμών. «Η μία πλατφόρμα θα δημιουργηθεί για την εκπαίδευση των φοιτητών και των αποφοίτων με δεδομένα που θα προέρχονται από τους τηλεμετρικούς σταθμούς που θα εγκατασταθούν, και η δεύτερη θα είναι ένα ζωντανό εργαστήριο για την επιτόπια εκπαίδευση.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων χαιρέτησαν την «εμβληματική αυτή προσπάθεια» τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν εστιάζει μόνο στους φοιτητές αλλά και στους αποφοίτους των γεωτεχνικών σχολών με σκοπό να εισάγει την εργασιακή πραγματικότητα στη ψηφιακή εποχή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε η υφυπουργός κα Ολυμπία Τελιγιορίδου αναφέροντας ότι μέσω «της συγκεκριμένης συμφωνίας γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης για τη σύνδεση της έρευνας με την αγροτική παραγωγή». Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης τόνισε ότι η «σημερινή ημέρα είναι ένα βήμα για τον προσδιορισμό της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για το μνημόνιο συνεργασίας ΨΗΠΤΕ-Πανεπιστημίων και τη σημασία του για τους αγρότες στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στις 19/4 στα περίπτερα.