Χέρι-χέρι Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Τα προϊόντα της βορειότερης και της νοτιότερης περιφέρειας της χώρας κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Χέρι-χέρι Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος διαγωνισμός που διεξήχθη στο Ρέθυμνο, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, και διοργανώθηκε από τις περιφέρειες της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και να προωθηθούν στις αγορές του εξωτερικού. Η επιτυχία αυτή σημαίνει πολλά για τις δύο περιφέρειες, αφού, εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν, κλείστηκαν και σημαντικές εμπορικές συμφωνίες για τους συμμετέχοντες. Έτσι, αποφασίστηκε ο διαγωνισμός αυτός να γίνει ένας θεσμός, που θα επισκεφτεί όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάτι που είχαν «εκμυστηρευτεί» αποκλειστικά στην «ΥΧ», λίγο πριν από τον διαγωνισμό, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας των δύο περιφερειών. Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά από όλους τους φορείς, ενώ δεσμεύτηκαν πως θα παρευρεθούν και στους επόμενους διαγωνισμούς.

Σε ό,τι αφορά τους διεκδικητές των βραβείων για την ανάδειξη του καλύτερου μεταποιημένου αγροτικού προϊόντος, το πρώτο βραβείο που προσέφερε η γνωστή εξαγωγική εταιρεία ECONOMOTECHNIKI.LTD το κέρδισε η Κρήτη με το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι με ταχίνι από την εταιρεία SIMEL, Σαββιδάκης και ΣΙΑ ΟΕ.

Όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν είχαν βασικό τους γνώρισμα την καινοτομία και έτσι η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε πολύ να δώσει τα αποτελέσματα, αφού όλα τα προϊόντα, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και είχαν μέλλον στην εξωστρέφεια, όπως χαρακτηριστικά είπαν. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τη Βέφα Αλεξιάδου, τον  Παναγιώτη Ζαμάνη από την ολλανδική εταιρεία «ORANGE GROVE», τη Μαρία Παυλοπούλου από το Αμερικανικό Επιμελητήριο και τον Γιώργο Κουκουλιάτα, πρόεδρο της ΕΣΕΤ. Άκρως δυναμικά φαίνεται πως ξεκινάει η νέα σεζόν για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού έπειτα από την καινοτόμο κίνηση συνδιοργάνωσης με την Περιφέρεια Κρήτης του κοινού διαγωνισμού αγροτικών μεταποιημένων και νωπών προϊόντων κατάφερε να διεκδικήσει δύο από το σύνολο των τεσσάρων βραβείων.

Τη δεύτερη διάκριση στην κατηγορία των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων έλαβε ο ΑΣΟΠ Δράμας με τον χυμό ροδιού και τη μαρμελάδα και το βραβείο το προσέφερε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Η έκπληξη, όμως, ήρθε στην κατηγορία των νωπών προϊόντων, όπου το πρώτο τιμητικό βραβείο κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξυλαγανής, με την ομάδα του σκόρδου Ξυλαγανής. Το τρίτο βραβείο, που προσέφερε η «Πύλη Ελλάδα-Κίνας», το διεκδίκησε η εταιρεία ESCARGOT DE CRETE από την Κρήτη, με το φιλεταρισμένο σαλιγκάρι, σε διάφορες γεύσεις, αλλά και με την καινοτόμο καλλυντική κρέμα ημέρας, «PANACEA 3» με έκκριμα σαλιγκαριού.

  • Χριστίνα Καραβοκύρη
-Διαφήμιση-