Χιλιάδες αγρότες του Έβρου αγωνιούν για την άρδευση

Αναμένουν νέα συμφωνία με τη Βουλγαρία για διοχέτευση υδάτων από τον Άρδα

Στο πλαίσιο μιας μεταπολεμικής συμφωνίας που υπεγράφη πριν από 60 χρόνια μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας η γειτονική χώρα διοχετεύει 186 εκατ. κυβικά νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 212.000 στρέμματα του Βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλα 100.000. Η διακρατική συμφωνία εκπνέει στις 9 Ιουλίου 2024 και οι διεργασίες για μια νέα, που θα προβλέπει τη διοχέτευση υδάτων του ποταμού Άρδα, από τα βουλγαρικά φράγματα προς την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον βαθμό.

Συντονιστές των ενεργειών είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και από ελληνικής πλευράς επιπλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανησυχία των αγροτών είναι έκδηλη για το αν θα υπάρξει συμφωνία και αν ναι, με ποιους όρους, γιατί διαφορετικά η εκτόξευση του αρδευτικού κόστους θα δείξει τον δρόμο της εξόδου στους αγρότες. Αβεβαιότητα προκαλείται και στον γενικό πληθυσμό μετά την καταστροφική περσινή πυρκαγιά που κατέκαψε σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα.

Να βρεθεί λύση

Ο διευθυντής του τοπικού ΓΟΕΒ, Ορέστης Βουρνέλης, εξηγεί ότι ο ρόλος του Οργανισμού ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που διαμοιράζει το νερό στους αγρότες είναι να χτυπάει το καμπανάκι από το 2015, γιατί η συμφωνία οδηγείται σε λήξη.

«Ένα μεγάλο μέρος των αγροτών, της οικονομίας της περιοχής και ευρύτερα του Έβρου, στηρίζεται στη συμφωνία. Με βάση αυτήν υλοποιήθηκαν κρατικά έργα υποδομής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και επιβάλλεται να βρεθεί λύση».

Ο ΓΟΕΒ ζητά εγγράφως απαντήσεις, χωρίς να λαμβάνει καμία επίσημα. «Έχουμε μια αλληλογραφία 40 εγγράφων, όπου αναδεικνύουμε το θέμα του επείγοντος και των κινδύνων που εγκυμονούν από τη μη ύπαρξη υπογραφής. Είμαστε στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου και οι αγρότες μας ρωτάνε, για παράδειγμα, αν θα βάλουν καλαμπόκι», επισημαίνει ο κ. Βουρνέλης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι ΟΕΒ Βόρειου Έβρου περιλαμβάνουν 17.000 μέλη που αγωνιούν για την άρδευση. Όσον αφορά την έμμεση άρδευση, ο κ. Βουρνέλης εξηγεί ότι «από όπου περνάει το νερό βοηθά στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, σε περισσότερες από 700 γεωτρήσεις κατά μήκος του Έβρου». Επιπλέον, συμβάλλει στον εμπλουτισμό με νερό του Δέλτα του Έβρου, έχοντας μεγάλη σημασία για το οικοσύστημα μετά την περσινή οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς. Επί της συμφωνίας, ο κ. Βουρνέλης υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα να γνωρίζουν τους όρους αυτής.

Μεταξύ των καλλιεργειών που αρδεύονται είναι το βαμβάκι, το σιτάρι, οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά. Ο ρόλος της άρδευσης είναι καθοριστικός, καθώς, όπως εξηγεί, «με τους φετινούς καύσωνες, όσοι καλλιέργησαν σιτάρι και δεν πότισαν είχαν αποδόσεις 80 κιλά το στρέμμα. Όσοι πότισαν πήραν 400 κιλά. Το ίδιο και στον ηλίανθο».

Πριν από έναν χρόνο, σχεδίασαν από τον ΓΟΕΒ ένα πλήρες και εφικτό προσχέδιο, κατά τι βελτιωμένο και το κατέθεσαν. Από την πλευρά τους, επιθυμούν να έχουν ενημέρωση, γιατί έχουν δικαιολογημένες οχλήσεις από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Η Ομοσπονδία ΑΣ κρούει τον κώδωνα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Ενότητα» σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος, Γιάννης Μαργαριτίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο «να αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς άρδευσης που ίσχυε μέχρι τώρα». Όπως επισημαίνει, την τελευταία δεκαετία οι Αγροτικοί Σύλλογοι Έβρου και οι υπηρεσίες στον ΓΟΕΒ «προειδοποιούσαν για το γεγονός πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μη φτάσουμε στην τελευταία στιγμή χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει με την άρδευση των χωραφιών μας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση μας άφησε ξεκρέμαστους.

Σαν να μην έφτανε το γεγονός πως δεν έχουμε πληρωθεί τις Συνδεδεμένες, απόρροια της ΚΑΠ που μας εξαθλιώνει και μας πετά έξω από τη γη μας, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, την ακρίβεια που μας τρώει το εισόδημα, αλλά και το χαράτσι στο ρεύμα στα ΤΟΕΒ που καλούμαστε να πληρώσουμε, τώρα δεν ξέρουμε και αν θα μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Απαιτούμε να λυθεί το θέμα και να διασφαλιστεί η άρδευση των χωραφιών μας», καταλήγει.