Τα χιλιάζει φέτος με περισσότερα κιλά και αυξημένα έσοδα το σουσάμι

«Κλειδωμένη» στο 1,30 ευρώ για άλλη μια χρονιά η τιμή, στόχος για μίνιμουμ απόδοση 230 κιλά/στρέμμα

Με ακόμα περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του θα τοποθετηθεί, όπως όλα δείχνουν, στην αφετηρία της νέας καλλιεργητικής σεζόν το σουσάμι, έχοντας ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του σε επίπεδο αποδόσεων και εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδεικνύοντας ότι ήρθε για να μείνει στην ελληνική ύπαιθρο, όπως ακριβώς είχαν… προειδοποιήσει οι αδελφοί Παυλίδη που οραματίστηκαν την αναβίωσή του.

Πριν από λίγες εβδομάδες, σε συνάντηση που έγινε στα σιλό της Ελληνικά Βιοκαύσιμα στον Αλμυρό Βόλου με στελέχη της χαλβαδοποιίας Όλυμπος, οριστικοποιήθηκε η τιμή παραγωγού στο πλαίσιο της συμβολαιακής, η οποία θα είναι και φέτος 1,30 ευρώ/κιλό.

«Σε μια στιγμή που βλέπουμε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα να υποχωρούν, η διατήρηση της τιμής του σουσαμιού σε αυτά τα επίπεδα θεωρούμε ότι δίνει ένα σαφές μήνυμα για τη στήριξη της καλλιέργειας και, παράλληλα, προοικονομεί ένα υψηλότερο καθαρό εισόδημα για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς από τα 170 ευρώ/στρέμμα που μεσοσταθμικά έλαβαν πέρυσι», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Σάββας Παυλίδης.

Η εκτίμηση αυτή, όπως εξηγεί, βασίζεται αφενός στην αποκλιμάκωση των τιμών των εισροών που, ειδικά στην περίπτωση των λιπασμάτων, φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, αφετέρου στην αύξηση των αποδόσεων ο πήχης για τις οποίες ανεβαίνει φέτος αρκετά πάνω από τα 200 κιλά/στρέμμα του περσινού στόχου. «Με κάποιες αλλαγές στις καλλιεργητικές πρακτικές και με τη γνώση που έχουμε πλέον συσσωρεύσει, νομίζω ότι μπορούμε να στοχεύσουμε σε ένα μίνιμουμ 230 κιλών ανά στρέμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανταπόδοση της καλλιέργειας», λέει ο κ. Παυλίδης.

Μια τέτοια αλλαγή, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η σπορά σε πρωιμότερο στάδιο: «Τώρα ξέρουμε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει νωρίτερα, στις αρχές Μαΐου, και με απόλυτη επιτυχία στο φύτρωμα, γεγονός που μας δίνει το περιθώριο να αξιοποιήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ηλιοφάνεια προτού μπει το φθινόπωρο», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

«Παράλληλα, ξεκινώντας νωρίτερα τη σπορά, φέρνουμε και τον αλωνισμό πιο μπροστά, μειώνοντας έτσι το ρίσκο. Σαφώς είναι πιο ασφαλές να αλωνίζει κανείς μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αντί για το τέλος Νοεμβρίου», υπογραμμίζει. Ακόμα μία διόρθωση, όπως προσθέτει, αφορά τη λίπανση: «Διαπιστώσαμε με τους παραγωγούς μας ότι ήταν υπερβολική για τις ανάγκες που είχε το φυτό. Επομένως, εξορθολογίζοντάς τη θα μπορούσαμε να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο το κοστολόγιο».

Νέες ποικιλίες 85 ημερών

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος η Ελληνικά Βιοκαύσιμα θα διαθέτει στους συνεργαζόμενους παραγωγούς και ποικιλίες με κύκλο 85 ημερών, όταν αυτές που καλλιεργήθηκαν πέρυσι ήταν 140 ημερών. «Με μια ποικιλία 85 ημερών μπορούμε να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 170 κιλών/στρέμμα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, αμέσως μετά τον αλωνισμό του κριθαριού ή κάποιας άλλης χειμερινής καλλιέργειας κι εφόσον το χωράφι είναι ποτιστικό, μπορεί κανείς να περάσει απευθείας στο σουσάμι ως επίσπορο. Ειδικά στη Θεσσαλία, όπου τα αλώνια των δημητριακών είναι σχετικά πρώιμα, η σπορά του επίσπορου σουσαμιού θα μπορούσε να γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου», επισημαίνει ο επιχειρηματίας.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν μια ελκυστική καλλιεργητική πρόταση, η οποία φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση στους παραγωγούς, όπως μαρτυρούν και τα 1.000 στρέμματα που έχουν ήδη «κλειστεί» ενόψει της επόμενης σεζόν, νούμερο υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. «Οι συνολικές εκτάσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Υπάρχουν παραγωγοί που ξεκίνησαν με 20 στρέμματα και τώρα σκοπεύουν να βάλουν 150. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά», υπογραμμίζει ο κ. Παυλίδης.

«Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί»

Αν και αισθάνεται δικαιωμένος για την πρόοδο και την απήχηση του εγχειρήματος στους παραγωγούς και στη βιομηχανία, ο κ. Παυλίδης δεν κρύβει την απογοήτευσή του από την απροθυμία της πολιτείας να παρέχει κάποια στήριξη, η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να απογειώσει τις προοπτικές του. «Φαίνεται ότι η καλλιέργεια της κινόας και της τσουκνίδας έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή οφέλους για την ελληνική γεωργία από το σουσάμι», σχολιάζει δηκτικά.

«Δεν ζητάμε κρατική βοήθεια, παρά μόνο διοχέτευση των κοινοτικών επιδοτήσεων σε καλλιέργειες, οι οποίες μπορούν να έχουν ανταπόδοση τόσο στον Έλληνα αγρότη όσο και στην ελληνική οικονομία. Εμείς, ως Ελληνικά Βιοκαύσιμα, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Όμως, είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία και το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί. Δεν θα σταματήσω να το λέω ότι, αν το αποφασίσουμε, μπορούμε να ταΐσουμε με ελληνικό σουσάμι όλη την Ευρώπη, η οποία τώρα βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές», καταλήγει ο κ. Παυλίδης.