Το πρώτο βραβείο δείχνει τον δρόμο: Η χονδροελιά θα κερδίσει (vid)

xondroelia-zerva-vraveio-gastronomosΕπιβράβευση μίας μακρόχρονης προσπάθειας που καταβάλλουν η Γεωργία Ζέρβα μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα Βουτσιάνη, αποτέλεσε το πρώτο βραβείο ποιότητας που παρέλαβαν από το περιοδικό Γαστρονομία. Η μεταποίηση της χονδροελιάς ξεκίνησε το 2006, όταν η Γεωργία, μαζί με τον Κώστα, αποφάσισαν να πάνε από το χωράφι στο ράφι, αφού η κατάσταση δεν ήταν αυτή που ήθελαν. «Η απόφασή μας ήταν να πάμε στο ράφι για να πιάσουμε κάποια καλύτερη τιμή, αφού εκείνα τα χρόνια η διαμόρφωση της τιμής δεν ήταν καλή για την χονδροελιά και οι έμποροι έκαναν ό,τι ήθελαν. Έτσι, στηρίζαμε και την χονδροελιά αλλά και τα Δολιανά», μας λέει η κα Ζέρβα.

Το ξεκίνημα συνοδεύτηκε με συμμετοχή σε εκθέσεις και μία συσκευασία που στην πορεία θα αλλάξει για να γίνει πιο ελκυστική στον καταναλωτή, ενώ από το 2010 στην στόχευσή τους μπαίνει και το εξωτερικό, όπου θα βρουν τρόπους να περπατήσουν το προϊόν τους.

Προοπτική

«Σε αυτή την πορεία, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν και είναι η γραφειοκρατία. Υπηρεσίες που έπρεπε να στηρίζουν τον πολίτη με τη λειτουργία τους, αποτελούν εμπόδιο», τονίζει η κα Ζέρβα. Μετά από δέκα χρόνια πορείας, εκείνο που είναι σαφές ότι δεν υπάρχει οροφή στα όνειρα και στις προσδοκίες. Αυτήν τη στιγμή, ίδια και ο σύζυγός της καλλιεργούν 2.000 δέντρα και η παραγωγή αγγίζει τους 50 τόνους ετησίως. Με τις σημερινές ανάγκες, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες, αφού, όπως μας αποκαλύπτει η κα Ζέρβα, «στο εξωτερικό, επιλέγουμε επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται κοντέινερ, αφού εάν αυξήσουμε την ποσότητά μας, είναι πιθανό να χαλάσουμε την ποιότητα. Επιλέγουμε μικρές μονάδες, ώστε να έχουμε υπό έλεγχο την κατάσταση και σε οικονομικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή σε 20 νέα στρέμματα, ενώ παράλληλα τριπλασιάζεται η μονάδα μεταποίησης.