Αυτό το άρθρο είναι 92 μηνών

Χώρα άμελξης, επεξεργασίας και συσκευασίας θα προσδιορίζει το σχέδιο νόμου για την αναγραφή στο γάλα

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης
17/01/2017
6' διάβασμα
chora-amelxis-epexergasias-kai-syskevasias-tha-prosdiorizei-to-schedio-nomou-gia-tin-anagrafi-sto-gala-71182

Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται πλέον η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι σχετικές αλλαγές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις αθρόες εισαγωγές φθηνού γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, θα προβλέπουν την υποχρεωτική αναγραφή μιας τριπλής ταυτότητας στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυριά και γιαούρτια.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, προερχόμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το νέο σχέδιο νόμου, η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος, καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα είναι υποχρεωτική. Θα περιλαμβάνει δε τη «Χώρα άμελξης» (το όνομα της χώρας όπου έγινε η άμελξη του γάλακτος), τη «Χώρα Επεξεργασίας» (το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος)» και τη «Χώρα συσκευασίας» (το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος)».

Τo σχετικό σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο ημερών, πιθανότατα περί τα τέλη Ιανουαρίου, και θα κινείται σε πρότυπα αντίστοιχα με αυτά της νέας εθνικής νομοθεσίας, που εξέδωσε πρόσφατα η Γαλλία.

Τον δρόμο για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά ανοίγει η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης επί της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη-μέλη. Η διαδικασία αυτή, που «έτρεξε» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε Κοινοτικό επίπεδο, ολοκληρώθηκε και πλέον η εθνική νομοθεσία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για το Κοινοβούλιο.

Όπως η Γαλλία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «YX» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ελλάδα ακολούθησε στην περίπτωση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών το παράδειγμα της Γαλλίας. Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κοινοποίησε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίστοιχη εθνική νομοθεσία, με το σχετικό αίτημα να γίνεται δεκτό από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές. Με τον τρόπο αυτό, η Γαλλία άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών να θωρακίσουν και αυτές τα προϊόντα τους δια της ίδιας οδού. Σε αυτή τη λογική, εκτός από την Ελλάδα, έχουν κινηθεί η Ιταλία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία.

Όπως επέμεναν οι κύκλοι του Υπουργείου, η νέα εθνική νομοθεσία, προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία και συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Εν αναμονή οι παραγωγικοί φορείς της χώρας

Οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, ζητούσαν επιτακτικά τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Μάλιστα, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, επιχειρήσεων και μεμονωμένων παραγωγών, με τους οποίους επικοινώνησε η «YX», κληθέντες να σχολιάσουν τις επερχόμενες αλλαγές, έκαναν λόγο για μια αλλαγή που θα στηρίξει το υγιές παραγωγικό δυναμικό στον ιδιαίτερα «εύθραυστο» τομέα του γάλακτος.

Οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων εισαγωγών γάλακτος στη χώρα μας, εξέφραζαν την ελπίδα η νέα νομοθεσία να προστατεύσει τους αληθινούς παραγωγούς και το εισόδημά τους. Βέβαια, οι εν λόγω κύκλοι δεν παρέλειπαν να υπογραμμίσουν την ανάγκη τόνωσης του εθνικού μηχανισμού ελέγχων, χωρίς την εύρυθμη λειτουργία των οποίων –όπως υποστηρίζουν- καμία νομοθετική αλλαγή δεν μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Άλλωστε, όπως καταγγέλλουν, οι «γκρίζες ζώνες» στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και η μη διασύνδεση της όλης αλυσίδας ελέγχου με τα τελωνεία της χώρας είναι εκείνες που έχουν επιτρέψει το «όργιο με τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών».

Κοινοτικές προθέσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σαφέστατα ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος (και του κρέατος). Μάλιστα, έχει ζητήσει με ψήφισμά του ήδη από τον Μάιο του 2016 την υποχρεωτική επισήμανση, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα διατροφής, καθιστώντας πιο διαφανή την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αναφέρει το ψήφισμα.

Άλλωστε, οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της επισήμανσης και σε άλλα τρόφιμα, που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό ή έχουν ένα κύριο συστατικό. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη προβεί στην κατάθεση τέτοιων προτάσεων, αναφέροντας ως αιτία το πρόσθετο κόστος της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης για τη βιομηχανία και η προσπάθεια αποφυγής της μετακύλισης αυτού του κόστους στους καταναλωτές.

  • 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος
  • 88% θεωρεί απαραίτητη την επισήμανση προέλευσης του κρέατος (πέρα του βοδινού, χοίρινου, αιγοπρόβειου, και των πουλερικών για τα οποία υπάρχει ήδη η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης),
  • 90% θεωρεί σημαντική και την επισήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
ΓΡΑΦΕΙ: