Στα χωριά η Ελλάδα στενάζει – Σημαντικές οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας

ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στη διαχρονικότητά της η ελληνική ύπαιθρος έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα που καθόρισαν αρνητικά την ανάπτυξη και τη δημογραφία της. Εκβιομηχάνιση, αστυφιλία, μαζικές μεταναστεύσεις, οικονομική κρίση και άλλοι παράγοντες άλλαξαν ριζικά τη δομή και τη σύσταση των κοινωνιών της υπαίθρου.

Σήμερα, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση προμηνύει εκ νέου αλλαγές. Η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει επιπτώσεις και επιταχύνει δραματικά τις όποιες μακροπρόθεσμες μεταβολές θα υπήρχαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των χωριών.

Περιστερά, η κοντινή απόδραση των Θεσσαλονικέων

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το ορεινό χωριό της Περιστεράς. Στο μέρος αυτό αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι δραστηριότητες είναι μια αλυσίδα εξελίξεων που διαχέονται στην κοινωνία και στην οικονομία. «Δεν βρισκόμαστε ούτε στην εκκλησία, απομονωθήκαμε και κλειστήκαμε στο σπίτι. Επικρατεί μια κατάθλιψη, δεν βλέπεις άνθρωπο χαρούμενο, είναι όλοι στενοχωρημένοι και απογοητευμένοι.

Η κατάσταση είναι και μη χειρότερα οικονομικά και κοινωνικά», αναφέρει ο πρόεδρος της ΤΚ, Δημήτρης Γουδίρας. Σημειώνει, ακόμη, ότι ενώ τα σαββατοκύριακα το χωριό έσφυζε από ζωή, τώρα οι επισκέπτες είναι λιγοστοί. «Πρωτόγνωρα πράγματα για έναν τόπο που δεχόταν χιλιάδες επισκέψεις. Δεν γνωρίζουμε αν μετά τον κορωνοϊό θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα και αν ο κόσμος θα συνεχίσει να μας επισκέπτεται», καταλήγει ο κ. Γουδίρας.

Δαμασκηνιά, το καστανοχώρι του Βoΐου

Το ορεινό χωριό Δαμασκηνιά, με τους 60 κατοίκους, είναι το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα εξαιτίας των κρουσμάτων -και, δυστυχώς, των θανάτων- που σημειώθηκαν εκεί. Αν και πλέον είναι «καθαρό», ωστόσο αυτό που έμεινε είναι η θλίψη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, ο φόβος, η μοναξιά, η αποξένωση και οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. «Από την περιπέτεια μάς έμεινε το αίσθημα του φόβου και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί πλέον κανείς και άμα τύχει να συναντήσουμε κάποιον, ενστικτωδώς κάνουμε πίσω. Ο κορωνοϊός έφερε πιο γρήγορα την ερήμωση στα χωριά της περιοχής», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας, Παύλος Τζάνας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η οικονομία όλου του χωριού στηρίζεται πλέον στις συντάξεις των ηλικιωμένων, αφού όσοι νέοι έμειναν στο χωριό δεν βρίσκουν μεροκάματο. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πεινάσει», λέει χαρακτηριστικά.

Άγιος Γεώργιος, το θερμοκήπιο της Κεντρικής Μακεδονίας

Σημαντικές συνέπειες καταγράφονται και στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας. Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής και παραγωγό κηπευτικών Δημοσθένη Παπαπετρίδη, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στις πόλεις. «Είμαστε πάρα πολύ δύσκολα. Περιορισμένοι στο σπίτι. Δεν βλεπόμαστε ούτε με τον γείτονα και έχουμε αποξενωθεί.

Συνεχώς αναστενάζουμε, γιατί, εκτός από την κλεισούρα, έχουμε και οικονομικά προβλήματα», τονίζει ο κ. Παπαπετρίδης και συνεχίζει: «Οικονομικά καταστραφήκαμε, κηπευτικό και πράσινο σαλατικό όλα είναι αδιάθετα ή τα πουλάμε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, 20 λεπτά. Εγώ πέταξα 17 τόνους σαλατικά και άλλοι συνάδελφοι 25 και 30 τόνους και προβλέπεται πιο ‘‘βαριά’’ χρονιά το 2021», επισημαίνει.

Φούφας, ιστορία και παράδοση στον Δήμο Εορδαίας

Στο ιστορικό χωριό Φούφα, γνωστό και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως οι πατάτες, τα προβλήματα είναι πολλά, σύμφωνα με την καταγραφή του επί 25ετίας προέδρου Νίκου Βόρσια. Η πανδημία και άλλοι παράγοντες επιτάχυναν κάποιες δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή. Όπως τονίζει, από τη μια πλευρά, είναι η απολιγνιτοποίηση και οι ευρύτερες συνέπειες στη Δυτική Μακεδονία, από την άλλη η απόφαση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και, τέλος, ο κορωνοϊός που δίνουν απανωτά χτυπήματα στους κατοίκους των χωριών της Εορδαίας. «Κατ’ αρχάς, έχουμε οικονομική επίπτωση από τις παραγωγές που δεν μπορέσαμε να πουλήσουμε.

Οι πατάτες είναι απούλητες στις αποθήκες, άλλες τις πετάξαμε, άλλες χάλασαν, τα λαχανικά έμειναν στα χωράφια λόγω κλειστής εστίασης. Δεν πήραμε το λεγόμενο κορωνοεπίδομα, ούτε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ», τονίζει ο κ. Βόρσιας. Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι και αυτές φανερές. Όπως χαρακτηριστικά λέει, τα χωριά είναι «νεκρά», οι άνθρωποι είναι στην απομόνωση και κλεισμένοι, δουλειές δεν υπάρχουν, ενώ επίκειται και αγροτικός ξεσηκωμός λόγω των φωτοβολταϊκών πάρκων και των τιμών που δίνουν για να νοικιαστούν τα χωράφια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες από αυτές που δίνουν οι αγρότες για να τα καλλιεργήσουν.

Προμαχώνας, τα σύνορα της Ελλάδας

Μοναξιά και απομόνωση αισθάνονται και οι κάτοικοι του ακριτικού Προμαχώνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού των 120 κατοίκων Σπύρο Λεωνίδα, αν και δεν υπήρξαν κρούσματα, παλεύουν με τη σκληρή αγροτική καθημερινότητα.