Χωρίς ηµεροµηνία τα Σχέδια Βελτίωσης – Τι περιλαµβάνει το νέο εργαλείο για τα µικροδάνεια

Την Τετάρτη 13/12 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η δωδέκατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε κομβική, καθότι έλαβε χώρα στο μεταίχμιο της λήξης του τρέχοντος και της αρχής του νέου ΠΑΑ.

Κατά τη διάρκειά της, ως είθισται, δόθηκαν νέες πληροφορίες για την εξέλιξη των Μέτρων του ΠΑΑ, χωρίς ωστόσο να δοθεί η μεγάλη είδηση σε ό,τι αφορά το ακριβές διάστημα της προκήρυξης των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, με τη διαβούλευση ακόμη να αγνοείται, παρά το γεγονός ότι αρχικά αναμενόταν να υλοποιηθεί πριν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Ανοίγοντας τις εργασίες της, ο υφυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος των Νέων Γεωργών. «Μια απόδειξη ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς, είναι ότι το μεγαλύτερο έως τώρα πρόγραμμα Νέων Γεωργών ολοκληρώθηκε μόλις σε έξι μήνες, όταν αντίστοιχα προγράμματα απαιτούσαν 12, 14 ή και 18 μήνες».

Η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τον χαιρετισμό της, έκανε μνεία στη στήριξη των κτηνοτρόφων μέσω του ΠΑΑ, αναφερόμενη στο νέο Μέτρο 22, «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Το Μέτρο, που αφορά την πολυαναμενόμενη από τους κτηνοτρόφους ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, παρουσιάστηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης εκτενώς. Να σημειωθεί εδώ ότι την Πέμπτη 15/12 δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για την ενίσχυση στις ζωοτροφές του εν λόγω Μέτρου. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τις 19 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξασφάλιση των πόρων άνω των 19,46 δισ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας. Επίσης πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μεταφορά πόρων 10% από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ καταδεικνύοντας την αναπτυξιακή στόχευση της αγροτικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα.

Πραγματοποιώντας έναν απολογισμό για το ΠΑΑ, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, αναφέρθηκε σε «επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων». Όπως είπε, «τo 2022 θα υπερκαλυφθεί με ρεκόρ πληρωμών. Ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τα 1,2 δισ. ευρώ και να φτάσουμε τα 1,4 δισ. ευρώ».

Για τους Νέους Γεωργούς, σημείωσε ότι «μέσα σε δύο περιόδους διπλασιάσαμε το πριμ και πήγαμε από τα 10.000 στα 40.000 ευρώ». Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, δήλωσε ότι «θα έχουμε ετοιμότητα προκήρυξης σε λίγο», ενώ πρόσθεσε ότι ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για τη διαχείριση κινδύνων στη γεωργία με πόρους 9,5 εκατ. ευρώ.

Οι εντάξεις και οι πληρωμές στα κυριότερα μέτρα του ΠΑΑ

Ο Hλίας Τσεργούλας, στέλεχος της ΕΥΔ ΠΑΑ στη μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και ΟΠΣΑΑ, πραγματοποίησε μια επισκόπηση του ΠΑΑ 2014-2020. Όπως είπε, για την περίοδο 2014-2020 η απορρόφηση έφτασε το 88% επί των 4,72 δισ. ενωσιακής συμμετοχής, ενώ για το μεταβατικό ΠΑΑ η επιπλέον κατανομή έφτασε τα 1,43 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε, το τελευταίο δωδεκάμηνο ενεργοποιήθηκαν η Βιολογική Γεωργία, η 3η πρόσκληση των Νέων Γεωργών και άλλες δράσεις, που οδήγησαν σε ένα μεγάλο ποσοστό συμβασιοποίησης.

Η «ΥΧ» καταγράφει παρακάτω τα όσα ανέφερε το στέλεχος της ΕΥΔ ΠΑΑ για τα κυριότερα μέτρα του ΠΑΑ:

Για το Μέτρο 2 της παροχής Γεωργικών Συμβουλών ανέφερε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που παραμένει σε εξέλιξη.

Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης του Μέτρου 4 (Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3), έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις 595 εκατ. ευρώ για 10.400 έργα της πρώτης πρόσκλησης. Έως σήμερα έχουν γίνει πληρωμές 323 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143 εκατ. το 2022. Το 32% των έργων έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι πληρωμές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στο Υπομέτρο 4.2 (Μεταποίηση) έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις άνω των 413 εκατ. Δημόσιας Δαπάνης για 395 έργα και έχουν πληρωθεί 114,2 εκατ. ευρώ σε Δημόσια Δαπάνη.

Για το Υπομέτρο 5.1 (Επενδύσεις Πρόληψης) και σε ό,τι αφορά την τρίτη πρόσκληση και τη Δράση 5.1.2, που αφορά την αφρικανική πανώλη των χοίρων, αναφέρθηκε ότι έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η πρόσκληση, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Στους Νέους Γεωργούς (Υπομέτρο 6.1) σημειώθηκε για την 3η πρόσκληση (2021) ότι είναι σε εξέλιξη οι εντάξεις νέων δικαιούχων σε ορισμένες περιφέρειες. Σε ό,τι αφορά την εν λόγω πρόσκληση έχουν γίνει πληρωμές 283 εκατ. ευρώ.

Στο Μέτρο 9 των Ομάδων Παραγωγών έχουν καταβληθεί 23,25 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των εντάξεων. Αυτή την περίοδο γίνονται αιτήσεις για την 3η και 4η πληρωμή από τις 5 συνολικά της περιόδου υλοποίησης.

Στο Μέτρο 10 των Γεωργοπεριβαλλοντικών, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η δράση της Νιτρορύπανσης (10.1.4), με πληρωμές 246,8 εκατ. ευρώ

Το Μέτρο 11 (Βιολογική Γεωργία) αφορά 263.433 δικαιούχους για εντάξεις 1,23 δισ. ευρώ.

Για το Μέτρο 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) αναμένεται η πληρωμή ύψους περίπου 264 εκατ. ευρώ για τις ορεινές και τις μειονεκτικές περιοχές.

Το Μέτρο 14 (Ευζωία των ζώων) αναμένεται, με την προδημοσίευση της πρόκλησης να έχει δημοσιευθεί και τον προϋπολογισμό να φτάνει περίπου τα 25 εκατ. ευρώ για την πρόσκληση που θα αφορά τη χοιροτροφία, όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ».

Στο Μέτρο 16 (Συνεργασία), σε κεντρικό επίπεδο έχουν ενταχθεί 56 έργα εθνικού και διακρατικού επιπέδου, ενώ τέσσερις περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους για τη 2η δράση.

Όσον αφορά το Μέτρο 19 (CCDL – LEADER), βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση νέων προσκλήσεων 30 Οργανισμών Τοπικής Δράσης για το Υπομέτρο 19.2. Όπως ανέφερε, το 2022 οι πληρωμές θα φτάσουν τα 67,6 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με τα «μικροδάνεια»

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από το στέλεχος της Μονάδας Θεσμικής Υποστήριξης και Αξιοποίησης ΕΥΔ ΠΑΑ, Γιάννη Δανιηλίδη, για το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2023. Όπως εξήγησε, το νέο εργαλείο έχει σχεδιαστεί με τη λογική να δοθούν δάνεια σε επαγγελματίες αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο του ταμείου φτάνει τα 20,64 εκατ. ευρώ και διαχειριστής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε πως οι δυνητικοί δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης ή Μεταποίησης μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να αξιοποιήσουν το εργαλείο για να καλύψουν μέρος της ίδιας συμμετοχής τους.

Οι δράσεις του νέου αυτού Ταμείου είναι η 4.1.4 και 4.2.4 και μέσω αυτών θα παρέχονται, από τις τράπεζες που θα επιλεγούν από την ΕΑΤ, δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ. Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο μέγιστος χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα είναι τα πέντε έτη, η μέγιστη επιβάρυνση σε τόκους του δανειολήπτη θα είναι 30% σε σχέση με τα επιτόκια της αγοράς. Σε περίπτωση μάλιστα που το δάνειο αποπληρωθεί σε έως 2 έτη, θα είναι άτοκο.

Για το δάνειο δεν θα ζητούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ προβλέπεται προαιρετικά επιχορήγηση έως 300 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη, που θα παρέχεται από συμβουλευτικές εταιρείες οι οποίες θα συνεργάζονται με τις τράπεζες που θα επιλεγούν για να «τρέξουν» το εργαλείο. Επίσης, το δάνειο του εργαλείου θα μπορεί να χρησιμοποιείται και αυτόνομα, χωρίς τον συνδυασμό με επιχορήγηση (για δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη με επιχορήγηση, όπως π.χ. η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού και η αγορά ζωικού και φυτικού κεφαλαίου).

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα στήριξης με κεφάλαιο κίνησης.