Χωρίς πίεση η κοπή δέντρων στην Πελοπόννησο

Σε ελεγχόμενα επίπεδα κινείται η κοπή δέντρων στην Πελοπόννησο και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αυξάνεται εντυπωσιακά η ζήτηση τόσο από εμπόρους όσο και από ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του Δασοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Παναγιώτης Πενέσης, επισημαίνει ότι «το ενδιαφέρον από τους μεμονωμένους ιδιώτες είναι αυξημένο, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους εμπόρους, όπου η ζήτηση είναι στα παλαιότερα επίπεδα. Η τιμή του πεύκου και του έλατου είναι 35 ευρώ το κυβικό.

Από το Δασαρχείο Σπάρτης, ο δασάρχης Γιώργος Ζάκας δήλωσε, «όσον αφορά τους ιδιώτες υπάρχουν περίπου 150 αιτήσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει μεγάλη διαφορά. Φυσικά, στη Σπάρτη αρκετοί πολίτες καλύπτουν τις ανάγκες τους σε καυσόξυλο μόνοι τους. Η αύξηση είναι ανεπαίσθητη, δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%».

Από το Δασαρχείο Καλαμάτας ο Σπύρος Κατσίποδας μας ενημέρωσε ότι «ένα μέρος των αναγκών που υπάρχουν καλύπτεται από τα ελαιόδεντρα. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν περίπου 50 και προέρχονται κυρίως από την Καλαμάτα, αφού στα χωριά οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μόνοι τους τις ανάγκες τους. Δεν έχουμε τόση ζήτηση όσο καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς όλοι λίγο πολύ καλύπτονται από τα ελαιοκτήματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα λαθροϋλοτομιών. Βέβαια, από τις 100 αιτήσεις που δίνουμε, τελικά εμφανίζονται οι μισοί, αφού οι υπόλοιποι σκέφτονται πώς θα μπορέσουν να τα μαζέψουν και να τα μεταφέρουν. Υπάρχει κόστος και αυτό φαίνεται πρακτικά».

Σχετικά με τους λαθροϋλοτόμους, ο κ. Κατσίποδας σημειώνει ότι «υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι, αλλά τα περιστατικά που έχουμε καταγράψει δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλες ποσότητες. Δεν μιλάμε για περιστατικά που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Η όποια πίεση υπάρχει στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου».