Χωρίς ρεύμα και πάλι οι ΤΟΕΒ στην Ηλεία

Σε παύση εκπροσώπησης προχωρά η ΔΕΗ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός του πελατολογίου της ΔΕΗ βρίσκονται οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Επιταλίου και A΄ Πύργου, σε περίπτωση που δεν αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Ήδη, o οργανισμός έχει προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης, γνωστοποιώντας παράλληλα την παύση εκπροσώπησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει αναζήτηση άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Λεωνίδας Λαμπρόπουλος, από τη μεριά τους έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υποστηρίζοντας πως η ΔΕΗ δεν έχει αποδεχτεί καμία πρόταση ευνοϊκής διευθέτησης των οφειλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΤΟΕΒ πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς, ενώ τη φετινή χρονιά έγινε και πληρωμή μικρού μέρους των παλιών οφειλών.

Μάλιστα, έγινε πρόταση προς τη ΔΕΗ να γίνει μια μακροχρόνια ρύθμιση 120 δόσεων για να είναι πιο διαχειρίσιμη η εξόφληση του χρέους, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α΄ ΤΟΕΒ Πύργου, ζήτησε την πληρωμή του χρέους σε 12 δόσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Λαμπρόπουλος, από τα 600.000 ευρώ περίπου, τα 300.000 με 350.000 είναι τόκοι και είναι δύσκολη η αποπληρωμή τους μέσα σε έναν χρόνο.

Να σημειωθεί πως για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει με άλλη οπτική το ζήτημα, αφού, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ΟΕΒ πλέον θα έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία θα καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία των 20 μεγαλύτερων οφειλετών τους, προκειμένου να ελεγχθούν και στη συνέχεια να μειωθεί η επιδότησή τους, αν δεν πληρώσουν.

Χρόνιο πρόβλημα

Τα χρέη του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού-Αλφειού και των ΤΟΕΒ της Ηλείας υπερβαίνουν αθροιστικά τα 6 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα των οφειλών των ΤΟΕΒ απασχολεί εδώ και χρόνια τον αγροτικό κόσμο και προκαλεί έντονο προβληματισμό, αλλά και προβλήματα, όταν η ΔΕΗ αποφασίζει να κατεβάσει τον διακόπτη ως μοχλό πίεσης.

Την τελευταία στιγμή, και με την παρέμβαση τοπικών βουλευτών και παραγόντων βρίσκεται προσωρινή λύση στο παρά πέντε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια οριστική λύση, που θα αντιμετωπίζει τις υπέρογκες οφειλές που θα δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των απαρχαιωμένων δικτύων.