Χωρίς τέλος τα αδιέξοδα για το ΟΣΔΕ 2022  

Αόριστες απαντήσεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που συνεχίζουν να μπλοκάρουν την ορθή διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης έλαβαν για άλλη μία φορά από την Cognitera οι εκπρόσωποι των πιστοποιημένων ΚΥΔ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης που είχαν από τους υπεύθυνους της εταιρείας την Δευτέρα 16/5.

«Θα το δούμε» και «προς υλοποίηση» ήταν οι πιο συχνές απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους της νέας εφαρμογής, ακόμα και σε κρίσιμα ζητήματα της διαδικασίας, όπως ο ΑΤΑΚ , η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και τα δικαιώματα. Εξάλλου, όπως είπαν οι ιθύνοντες, χρόνος υπάρχει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, οπότε και κλείνει το σύστημα. «Θα προλάβετε» σχολίασαν κοφτά, σημειώνοντας ότι η οριστικοποίηση των αιτήσεων εξελίσσεται ακόμα καλύτερα από πέρσι!

Είναι όμως έτσι; Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, από την ημέρα που άνοιξε η εφαρμογή μέχρι σήμερα μεσημέρι της Τετάρτης 18/5 έχουν οριστικοποιηθεί 14.930 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε διάστημα 42 ημερών πρέπει να οριστικοποιηθούν 645.000 περίπου αιτήσεις, δηλαδή πάνω από 15.000 αιτήσεις ανά ημερολογιακή ημέρα (μαζί με Σαββατοκύριακα και αργίες).

Οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ που συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντηση δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ακόμη μέχρι σήμερα η εφαρμογή όχι μόνο δεν λειτουργεί σωστά, αλλά οι δεσμεύσεις περί διόρθωσης των προβλημάτων της είναι μετέωρες και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κάθε μέρα διαπιστώνονται και νέα προβλήματα, αλλά και τεράστιες καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα ένα βασικό πρόβλημα το οποίο επισημάνθηκε ξανά, είναι ότι για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια με δενδρώδεις ή αρόσιμες καλλιέργειες ζητείται  υποχρεωτικά αριθμός ΑΤΑΚ, ενώ με βάση την ΚΥΑ αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. «Θα το δούμε» απάντησαν οι υπεύθυνοι της Cognitera. Όσο για το γεγονός ότι οι περσινές αιτήσεις δεν έχουν περαστεί όλες στην εφαρμογή, τα ΚΥΔ έλαβαν την απάντηση ότι η εταιρεία το συζητά ακόμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που συνεχίζει να παρουσιάζει η εφαρμογή ουσιαστικά δεν αφήνει τα ΚΥΔ να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση των αιτήσεων, καθώς το ρίσκο για τους παραγωγούς είναι μεγάλο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εξέλιξη του ΟΣΔΕ 2022 στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 20/5