Χωρίς τιμή η Φότζια στο σκληρό, τα βρόντηξαν οι εκπρόσωποι των αγροτών

myloi-sitari

Τεταμμένο είναι το κλίμα στην αγορά του σκληρού σιταριού καθώς εντείνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι  πτωτικές πιέσεις στις τιμές οι οποίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση των ιταλικών αγροτικών οργανώσεων να αποχωρήσουν την Τετάρτη 13 Ιουλίου από την καθιερωμένη συνεδρίαση που προηγείται της ανακοίνωσης των τιμών στη βασική αγορά του ιταλικού Νότου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφασή τους ήρθε ως αντίδραση στις πιέσεις των αγοραστών (βιομηχανία) για νέα πτώση των τιμών μετά την διόρθωση που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Την κίνηση είχαν προαναγγείλει ουσιαστικά νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας εκπρόσωποι της Coldiretti.

Κατόπιν τούτο, αυτή την εβδομάδα η Φότζια δε δημοσίευσε νέα λίστα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές είχαν υποχωρήσει  18 ευρώ/τόνο για την πρώτη ποιοτική κατηγορία και 23 ευρώ/τόνο για τις επόμενες δύο, οι οποίες θεωρούνται και πιο αντιπροσωπευτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές ποιότητες.

Έτσι, για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου στην κυριότερη αγορά του ιταλικού Νότου κινούνταν στα 557-562 ευρώ/τόνο (από 575- 580 ευρώ/τόνο μια εβδομάδα νωρίτερα). Η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματευόταν στα 547-550 ευρώ/τόνο (από 570-573 ευρώ/τόνο ) και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 537-540 ευρώ/τόνο (από 560-563 ευρώ/τόνο).

Η αλλαγή του κλίματος έχει περάσει και στην ελληνική αγορά όπου το εμπόριο πλέον στα 40-41 ευρώ/κιλό ενώ και η εξαγωγή έχει «προσαρμοστεί» σε τιμές κάτω των 500 ευρώ/τόνο FOB, με τον γνωστό ιταλικό οίκο Καζίλο, όπως έγραψαν το ypaithros.gr και η «Ύπαιθρος Χώρα» να προσφέρει από την περασμένη εβδομάδα 450 ευρώ/τόνο. 

Εξάλλου, την Τρίτη 12 Ιουλίου η ΕΑΣ Ορεστιάδας αποφάσισε να κηρήξει άγονο τον διαγωνισμό για την πώληση 24.000 τόνων σκληρού σιταριού καθώς η υψηλότερη τιμή που προσφέρθηκε αντιστοιχούσε σε 43 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Σημειωτέον ότι από τους 13 αρχικά ενδιαφερόμενους στο διαγωνισμό προσήλθαν τελικά τέσσερις. Πρόκειται για την Κάπα Σίγμα των γνωστών εκκοκκιστών Καραγιώργου-Σιάρκου, τη Μύλοι Σόγιας, τη Βουλγαράκης και την Αφοί Μπαλούκα. Ηχηρή ήταν, μεταξύ άλλων, η απουσία του ομίλου Μάρκου.