Χρειάζεται η Ευρώπη έναν Στουμπ;

γράφει η Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

Ιταλία: Στροφή 360 μοιρών για τον προϋπολογισμό
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Οδεύοντας προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη μιας ενεργούς και αποφασιστικής ΕΕ, που να υπενθυμίζει τη σημασία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Η Ευρώπη, βέβαια, δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από έναν αυταρχικό Ευρωπαίο, αλλά μια δυναμική προσωπικότητα, με όραμα, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ηγέτες παγκόσμιου βεληνεκούς. Χρειάζεται έναν ηγέτη με επικοινωνιακό χάρισμα, που θα υποστηρίζει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη και τις ευρωπαϊκές αξίες, ενισχύοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι οι πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ ενός αρχηγού που θα επιφέρει θετικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Με διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη, πιστός στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο Στουμπ έχει εμβαθύνει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εντούτοις, ο ιδεαλισμός του εξισορροπείται από τον βρετανικό ρεαλισμό και την ευρεία πολιτική εμπειρία του τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Εργάστηκε στην Επιτροπή, κατείχε διάφορα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης, διαπραγματευόταν με τις κυβερνήσεις συνασπισμού και ως πρωθυπουργός υπηρέτησε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συνεπώς, έχει βρεθεί σε θέσεις ευθύνης, γνωρίζει το βάρος της κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο Στουμπ αντιμετωπίζει αυτή την καμπάνια σαν έναν αθλητικό αγώνα: Έχει σχεδιάσει επιμελώς τις στρατηγικές του, παραμένει πειθαρχημένος και διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί επισκέψεις σε όλη την Ευρώπη. Στην προσπάθεια να αποδείξει την καταλληλότητά του για την προεδρία, μοιάζει να τρέχει σε μαραθώνιο. Θα τον κερδίσει; Η απάντηση θα δοθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι…

-Διαφήμιση-