Οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται στον οινοτουρισμό
Τρία σχέδια συνεργασίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και θα συμβάλουν τα μάλα στην ανάπτυξη και στην προώθηση του ελληνικού οινοτουριστικού προϊόντος προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, στο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού, που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Νεμέα από το υπουργείο Τουρισμού και την περιφέρεια.
Πρόκειται για τα σχέδια:
✱ Οργάνωσης και προβολής του οινοτουρισμού, προϋπολογισμού 536.000 ευρώ το οποίο, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει ώστε τα οινοποιεία να συνδεθούν με τον πρωτογενή τομέα κάθε περιοχής μέσα από συνδυαστικές ενέργειες.
✱ Δρόμοι κρασιού Πελοποννήσου, ύψους 217.000 ευρώ, το οποίο έρχεται να υποστηρίξει τις δράσεις οινοτουρισμού με τη δημιουργία συγκεκριμένων διαδρομών και τη συνεργασία των οινοποιείων.
✱ Μαλβαζίας Μύθος, με χρηματοδότηση 370.000 ευρώ, η οποία μάλιστα είναι αυξημένη σε σχέση με τα 182.000 ευρώ, που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.
Επανεκκίνηση για τα προγράμματα προώθησης
Ο υφυπουργός προανήγγειλε, επίσης, την επανεκκίνηση των προγραμμάτων προώθησης ελληνικών οίνων σε τρίτες χώρες, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως τόνισε, τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμα στη διάδοση και στερέωση του ελληνικού οινοτουρισμού. Σημείωσε, επίσης, ότι προωθείται το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «Green Vinum» για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας «πάνω σε αειφόρες τεχνικές οινοπαραγωγής και την εξοικονόμηση ενέργειας».
Βασική πηγή χρηματοδότησης, βέβαια, για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον οινοτουρισμό παραμένουν τα κονδύλια που κατευθύνονται σε ενισχυτικές δράσεις για τον αγροτουρισμό. Συγκεκριμένα, έχουν προϋπολογιστεί 100 εκατ. ευρώ που αφορούν α) Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων, β) Δημιουργία αλυσίδων αξίας στην αγροδιατροφή, γ) Προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων και δ) Δαπάνες Συμβουλευτικής.
Στο 1,3 τρισ. η παγκόσμια «πίτα» έως το 2025
Σημαντικοί πόροι προβλέπονται μέσα από τα προγράμματα Leader που προσφέρουν κίνητρα για επενδύσεις σε θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός μέσα από παρεμβάσεις, όπως τα πολυλειτουργικά και επισκέψιμα αγροκτήματα, η οικοτεχνία, η μεταποίηση, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός κ.λπ., συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της παράδοσης και των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων των αγροτικών περιοχών καθώς και στη σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον.
Παράλληλα, αυτό το διάστημα υλοποιούνται δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 22,7 εκατ. ευρώ σε 89 οινοποιεία που περιλαμβάνουν στοχευμένα προγράμματα για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια αγορά οινοτουρισμού, η οποία εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα έχει έναν τζίρο της τάξης των 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως. Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται μια συνεκτική αναπτυξιακή πολιτική, καθώς δεν νοείται οινοτουρισμός χωρίς υποδρομές,δρόμους πρόσβασης, αξιόλογα καταλύμματα και εστιατόρια.
Βραβεία για τους καλύτερους
Μέχρι σήμερα, το σήμα επισκέψιμου οινοποιείου έχουν λάβει 88 οινοποιεία, εκ των οποίων τα 24 μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν εφεξής να διεκδικούν τα ετήσια βραβεία καλύτερων επισκέψιμων οινοποιείων, τη θέσπιση των οποίων ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Το πρώτο βραβείο θα δίνεται σε οινοποιεία με ποιοτικά κριτήρια (ξενάγηση, γευσιγνωσία, υποδομές) και το δεύτερο θα δίνεται στο οινοποιείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή διαθέτει 1.300 οινοποιεία, ενώ σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει επαρκής οδική σύνδεση, ώστε να μπορέσει κάποιος να τα επισκεφτεί.