Χρηματοδότηση υπάρχει. Σχέδιο;

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εισρεύσουν στην Ελλάδα έως το 2020, δηλαδή περίπου 700 εκατομμύρια ετησίως. Άλλα 16-18 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν τα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί ως εισοδηματικές ενισχύσεις. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μόνη πολιτική που εφαρμόζεται από την κοινότητα σε σταθερό και συγκεκριμένο κοινό πλαίσιο και η οποία απορροφά αδρή –ιδιαίτερα για τα δεδομένα της εποχής– χρηματοδότηση.

Μέσω της ΚΑΠ, ο αγροτικός τομέας της χώρας μας είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας που διαθέτει εξασφαλισμένη και συγκεκριμένη χρηματοδότηση για την επόμενη εξαετία.

Επιβάλλεται λοιπόν, καταρχάς να καταφέρουμε να πάρουμε όσα περισσότερα χρήματα από αυτά τα κονδύλια μπορέσουμε, να έχουμε δηλαδή απορροφητικότητα και να αποφύγουμε τους καταλογισμούς που μας έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά στο παρελθόν.

Χρειάζεται επίσης τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές προσπάθειες με σχέδιο, να φτάσουν σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που είναι πραγματικά αποφασισμένοι να παράγουν, να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες, που δεν είναι καθόλου λίγες, και να τα καταφέρουν. Γιατί μαζί τους υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρει και η χώρα.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι τα χρήματα να φθάνουν έγκαιρα και χωρίς μεγάλα γραφειοκρατικά προσκόμματα –όχι χωρίς έλεγχο– στους δικαιούχους. Όταν σχεδιάζεις κάτι για σήμερα, με τις σημερινές ισχύουσες συνθήκες, σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, η καθυστέρηση δύο – τριών ετών που ισχύει πολλές φορές, μπορεί απλώς να σημάνει την ακύρωση της επένδυσης.

Πρακτικά, από την πλευρά του κράτους ας γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα βοηθητικό περιβάλλον για όσους θέλουν και προσπαθούν να προκόψουν στον πρωτογενή τομέα.