Χρηστικά εργαλεία για την αύξηση αξίας στο βαμβάκι παρουσίασε η ΔΟΒ σε ημερίδα στα Γιαννιτσά

Με στόχο την ποιότητα και την πιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος μέσα από χρηστικά εργαλεία και συνέργειες μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόστρωμα για την αύξηση της αξίας στη βαμβακοκαλλιέργεια. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στα Γιαννιτσά.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», εστιάζοντας στις δράσεις του οργανισμού πάνω σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας του βαμβακιού. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να υπάρξει μία μόνιμη και ουσιαστική υποστήριξη του προϊόντος, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σημαντικό εργαλείο, όπως ο ίδιος τόνισε, «είναι το νέο πιστοποιητικό πρότυπο AGRO 2, το οποίο έρχεται να εναρμονιστεί με το διεθνές πρότυπο BCI. Η αναγνώριση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό βαμβάκι να έχει καλύτερη εμπορευσιμότητα στις αγορές. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Βασίλης Μάρκου, αναφέρθηκε στις κυριότερες δράσεις της Οργάνωσης, όπως ο έλεγχος της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, μέσα από τις σποροπαραγόμενες ποικιλίες. Τόνισε ότι το 30% της βαμβακοκαλλιέργειας εισπράττει από 2 έως 3 λεπτά επιπλέον το κιλό, λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης σε ίνα και με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πάταξη της συλλογής με μηχανές απογύμνωσης βάμβακος, τις γνωστές stripper, οι οποίες καταστρέφουν την ποιότητα, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη μεταποίηση και στην εμπορία του προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναφορά του στην υγρασία του βαμβακιού της περιοχής των Γιαννιτσών, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν. «Στο πλαίσιο της ομάδας βάμβακος και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή της υγρασίας σε κάθε παρτίδα σύσπορου βάμβακος που παραλαμβάνει έκαστο εκκοκκιστήριο, ώστε να μπορεί να αμείβεται ο παραγωγός που θα μαζέψει στεγνό βαμβάκι και να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που μάζεψαν υγρό βαμβάκι έπειτα από συμφωνία των δύο μερών, παραγωγού και εκκοκκιστή».

Εστιάζοντας στο θέμα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης γύρω από το ελληνικό βαμβάκι, ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε στον ιστότοπο www.hca.org.gr, που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής.

Πιστοποίηση του ελληνικού βαμβακιού με τα διεθνή πρότυπα BCI

Ο πρόεδρος της ΔΟΒ, παράλληλα, παρουσίασε και άλλες δράσεις για την ενίσχυση της ταυτότητας του ελληνικού βαμβακιού στις διεθνείς αγορές. Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η Διεπαγγελματική Βαμβακιού εντάσσει την ελληνική παραγωγή στο διεθνές πρότυπο παραγωγής BCI (Better Cotton Initiative), με στόχο την αύξηση της εμπορευσιμότητας και της ζήτησης του ελληνικού βαμβακιού. Παράλληλα, η ΔΟΒ συνέβαλε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, η οποία αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ταυτότητα της παραγωγής του προϊόντος. «Το σήμα αυτό τυπώθηκε σε όλα τα δέματα εκκοκκισμένου βαμβακιού από πέρυσι και φέτος ξεκινά η πανευρωπαϊκή διαφημιστική ενέργεια, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού και αναγνωρίσιμου εμπορικού σήματος».

Κλείνοντας, ο κ. Μάρκου παρουσίασε τους κυριότερους στόχους της ΔΟΒ, εστιάζοντας στη συνεργασία της οργάνωσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ενίσχυση των παραγωγών που παράγουν πιστοποιημένο και υψηλής ποιότητας βαμβάκι, τη δημιουργία προγραμμάτων στοχευμένης εκπαίδευσης βαμβακοπαραγωγών και ελεγκτών ποιότητας βαμβακιού, την ενίσχυση της πολιτείας στη μείωση του κόστους παραγωγής και, τέλος, τη δημιουργία ενός μουσείου βάμβακος και εκκόκκισης.

Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών βαμβακιού από τον ΕΛΓΟ

Μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των συμμετεχόντων δόθηκε στην εισήγηση του Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, διευθυντή στο Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.
Ο κ. Νταράουσε αναφέρθηκε στη μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών ποικιλιών βάμβακος που σποροπαράγονται στην Ελλάδα για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2019.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την πορεία της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Η πρακτική αυτή θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση των μελών της αλυσίδας βάμβακος και των φορέων, με τελικό σκοπό την καλύτερη διαχείριση της ποιότητας, τη βελτίωσή της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλίες και άλλων εισηγητών και η συζήτηση που ακολούθησε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.