Χρήστος Τζακόπουλος: Από τη μερική καταστροφή στη λίστα με τα καλύτερα μέλια διεθνώς

Το επάγγελμα που του ταιριάζει βρήκε το 2011 ο Χρήστος Τζακόπουλος, από το Βέλος Καστοριάς, όταν ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση με τη μελισσοκομία. «Ήμουν ακόμα φοιτητής στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν αποφάσισα να πάρω δύο μελίσσια, για να έχουμε στο σπίτι το δικό μας μέλι.

Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη φύση, αλλά και η αγάπη που απέκτησα για τη μέλισσα, με έκαναν να καταλάβω ότι αυτό ήταν το επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω.

Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου ασχολούμαι με τη μελισσοκομία επαγγελματικά και έχω δημιουργήσει τη δική μου επιχείρηση με την επωνυμία Melivelos», αναφέρει στην «ΥΧ», ο Χρήστος.

Χωρίς πρότερη εμπειρία και οικογενειακή ιστορία στον κλάδο της μελισσοκομίας, ο 33χρονος μελισσοκόμος έχει καταφέρει σήμερα να διαθέτει 250 μελίσσια και να προωθεί τα προϊόντα του εντός και εκτός συνόρων. Όπως τονίζει ο ίδιος, «οι γονείς μου δεν είχαν καμία σχέση με τον μελισσοκομικό κλάδο με υποστήριξαν, όμως, βλέποντας ότι αυτό είναι το επάγγελμα που μου αρέσει. Έτσι, λοιπόν, πολλαπλασίασα σιγά σιγά τα μελίσσια μου, ενώ αγόρασα και καινούργια».

Νομαδική μελισσοκομία

Με αφετηρία τα βουνά της Καστοριάς, ο Χρήστος παράγει βραβευμένο ορεινό ανθόμελο, μέλι καστανιάς, βελανιδιάς και μέλι κρέμα. «Κινούμαι στα βουνά, έτσι ώστε το ανθόμελό μου να έχει την καλύτερη γεύση και ποιότητα. Σημαντικό στοιχείο στην τελική ποιότητα του μελιού είναι ο ίδιος ο μελισσοκόμος και οι χειρισμοί που κάνει. Εκτός από τις περιοχές που θα πάει, χρειάζεται σωστή διαχείριση κατά τον τρύγο, αλλά και καθ’ όλη την πορεία του μελιού από την κυψέλη στο ράφι, γιατί εκεί είναι που χάνεται τις περισσότερες φορές η ποιότητα», εξηγεί ο ίδιος.

Μερική καταστροφή μελισσιών

Για να μάθει, όμως, τα παραπάνω, χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και αναποδιές. Όπως εξηγεί, «όταν ξεκινάς από το μηδέν, χωρίς κάποια εμπειρία ή κάποιον μεγαλύτερο μελισσοκόμο να σου δείξει, είσαι περισσότερο ευάλωτος. Η μελισσοκομία είναι επάγγελμα στο οποίο συνεχώς μαθαίνεις και όσα σεμινάρια και να κάνεις χρειάζεται όλα να τα δεις στην πράξη. Το 2013, λοιπόν, έχασα μέρος των μελισσιών μου από τη βαρρόα, καθώς λόγω απειρίας δεν αντιμετώπισα σωστά την κατάσταση. Σιγά σιγά, όμως, κατάφερα να επανέλθω και να στήσω εκ νέου τα μελίσσια μου, μαθαίνοντας από αυτή την εμπειρία».

Στην κορυφή διεθνών διαγωνισμών

Ο Χρήστος όχι μόνο κατάφερε να επανέλθει, αλλά και να κερδίσει με το ανθόμελό του μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα μέλια διεθνώς, τον Μάρτιο του 2021, κατακτώντας το χρυσό βραβείο σε έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας, τον Mediterranean Taste Awards 2021 (ΜΤΑ2021), που διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο.

Το παραπάνω βραβείο δεν είναι το μοναδικό για το ορεινό ανθόμελο της Melivelos, καθώς έχει αποσπάσει ασημένια βραβεία τον Απρίλιο του 2019 στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας London International Honey Awards και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού στην Αθήνα.

Προώθηση προϊόντων

O 33χρονος αγρότης, εκτός από μέλι, παράγει όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα, όπως γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί και βασιλικό πολτό. Στην εγχώρια αγορά, τα προϊόντα της Melivelos διατίθενται σε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Καστοριά, ενώ εξάγονται και στη Γερμανία. Έχουν ταξιδέψει, όμως, και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Σιγκαπούρη, στην Αυστραλία και στη Μαλαισία μέσω διαδικτυακών πλατφορμών πωλήσεων.

«Οι εξαγωγές στη Γερμανία πραγματοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν συνεργασίες για την εξαγωγή των προϊόντων σε περισσότερες πόλεις της Γερμανίας, αλλά και στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Ρόδο και άλλα νησιά». Επίσης, για άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές, ο Χρήστος διαθέτει τη σελίδα Μελισσοκομικά Προϊόντα Βέλος ΜΕΛΙΒΕΛΟΣ / MELIVELOS, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επόμενα σχέδια

Η διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης των προϊόντων του, αλλά και η επέκταση των εξαγωγών σε άλλες χώρες είναι στα άμεσα σχέδια του Χρήστου.

Ο ίδιος, ως νέος μελισσοκόμος, απευθυνόμενος σε άλλους νέους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το μελισσοκομικό επάγγελμα, προτείνει να αναζητήσουν έναν μεγαλύτερο μελισσοκόμο, ώστε να μάθουν στην πράξη από αυτόν. Επίσης, να είναι προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από αυτά που μπορεί να διαβάζουν για πωλήσεις μελιού σε αυξημένη τιμή. Χρειάζεται να κάνουν τα σωστά βήματα για να το παράγουν και να το διαθέσουν.

Αν το κάνουν επειδή το αγαπούν, τότε θα πετύχουν, με αργά και σταθερά βήματα, καθώς δεν γίνονται όλα μέσα σε μία χρονιά.