Χριστούγεννα με στολίδια και διαδικτυακές εκδηλώσεις στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές πασπαλίζουν με χρυσόσκονη την καθημερινότητα, τη μιζέρια, τα προβλήματα, ώστε να αντλούμε δύναμη για τη νέα χρονιά. Στα φετινά Χριστούγεννα, οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας δημιουργούν την αίσθηση ότι πρωταγωνιστούν οι Καλικάντζαροι και η μαγεία ακυρώνει όλα της τα ραντεβού.

Απέναντί τους στέκονται οι δήμοι, επιχειρώντας με στολίδια και διαδικτυακές εκδηλώσεις να φέρουν φως και ελπίδα. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το κόκκινο του κινδύνου και της απαγόρευσης παραμένει πρωταγωνιστής, αλλά προστίθεται μια λαμπερή χρωματική παλέτα που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να χαρούν, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνει γράμματα των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη, κατόπιν επικοινωνίας του δημάρχου, Γιάννη Ζαμπούκη, μέσω skype με τον Άγιο και ο βοηθός του φροντίζει να τα παραλάβει από τους οικισμούς για να τα στείλει στο μακρινό Ροβανιέμι. Ο Δήμος Διδυμοτείχου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα στολισμένο φυσικό έλατο μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Ο Δήμος Σαμοθράκης διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά και εφήβους, με θέμα «Αλλιώτικα Χριστούγεννα», καλώντας τους να σχεδιάσουν τα όνειρά τους. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής κρατάει συντροφιά στα παιδιά με αναγνώσεις παραμυθιών από ηθοποιούς, που μεταδίδονται διαδικτυακά.

Ονειρούπολη: Ραντεβού το 2021

Βασίλισσα στην περιφέρεια παραμένει η Δράμα, που έχει δημιουργήσει το διάσημο παραμύθι της Ονειρούπολης και κατάφερε όχι μόνο να ξετρελάνει τους μικρούς επισκέπτες, αλλά και να ζεστάνει τις καρδιές των μεγαλύτερων. Οι πολυήμερες εκδηλώσεις της Ονειρούπολης αιμοδοτούσαν οικονομικά την πόλη και όλο τον νομό, ανεβάζοντας την κατανάλωση στα εξαιρετικά αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής, από το κρασί και τον χυμό ρόδι μέχρι τα επώνυμα αλλαντικά, το μέλι και τα νόστιμα τυροκομικά της.

«Για 17 ολόκληρα χρόνια, η Ονειρούπολη ήταν η πρωταγωνίστρια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και μέσα από τις εκδηλώσεις της έδωσε μεγάλη χαρά σε χιλιάδες παιδιά που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη μας», περιγράφει ο δήμαρχος, Χριστόδουλος Μαμσάκος. Η Δράμα κράτησε και φέτος την υπόσχεση, σχεδιάζοντας διαδικτυακά δράσεις για τους φίλους της. Όσοι κυκλοφορούν στην πόλη απολαμβάνουν τον γιορτινό στολισμό με δεκάδες αστέρια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και παρακολουθούν στην τεράστια οθόνη στιγμιότυπα από την Ονειρούπολη προηγούμενων ετών.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλη τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, φωταγωγήσαμε την πόλη, δημιουργήσαμε όμορφες γωνιές στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ονειρούπολη ετοιμάζεται για το 2021, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε να πρωταγωνιστήσει εκ νέου και να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες της. Η Ονειρούπολη αποτελούσε οικονομική ανάσα, καθώς επιχειρήσεις κάλυπταν τις ανελαστικές τους δαπάνες για αρκετούς μήνες» σχολιάζει, τονίζοντας ότι προέχει η υγεία των πολιτών και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Από τη Δράμα στη Σάμο

Ο Δήμος Δράμας φέτος επέλεξε να ρίξει τα γιορτινά φώτα στην πολύπαθη Σάμο, μέσα από μια συνεργασία με τους δήμους Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, σε μια κίνηση αλληλεγγύης. Ο δήμαρχος εξηγεί πως διαμόρφωσαν δυο βαγόνια της Ονειρούπολης και συγκέντρωσαν δώρα, παιχνίδια και κάρτες για τα παιδιά που επλήγησαν από τον σεισμό.

Επίσης, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο, έγινε μια εξαιρετική διασκευή στο γνωστό τραγούδι «Σαμιώτισσα» και οι Δραμινοί νεαροί καλλιτέχνες το αφιέρωσαν στα παιδιά της Σάμου. «Αυτές τις δύσκολες στιγμές, χρειάζεται να επιδείξουμε αγάπη για τα παιδιά. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουμε σαφές ότι η Ονειρούπολη δημιουργεί χαμόγελο και προσδοκίες, αλλά και στηρίζει παιδιά που έχουν την ανάγκη μας». Πολύπαθος υγειονομικά και ο Νομός Ξάνθης, αναζητά τη χαμένη ελπίδα στα φωτισμένα στενά της Παλιάς Πόλης.

Ο Δήμος Ξάνθης, με διαδικτυακές δράσεις, με τη διακόσμηση και με χριστουγεννιάτικες μουσικές στο εμπορικό κέντρο, επιχειρεί να δημιουργήσει εορταστικό κλίμα. Φέτος, μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου «Όμορφη Πόλη 89,9», κάλεσε τους δημότες να ηχογραφήσουν και να στείλουν κάλαντα, τα οποία μεταδόθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο δήμαρχος, Μανόλης Τσέπελης, τονίζει ότι ανατράπηκε ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας, καθώς προέχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας. «Μεταδίδεται από το διαδίκτυο το ασφαλέστερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γίνει ένα χάπενινγκ με πυροτεχνήματα για να τα απολαύσουν οι πολίτες από το μπαλκόνι τους και να αλλάξει η ψυχολογία τους έστω και για λίγα λεπτά, στην αλλαγή του χρόνου».

Για την Ξάνθη, η οικονομική αιμορραγία οφείλεται στην αναβολή του διάσημου Καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης και επιτείνεται με το lockdown τις γιορτές. «Εάν δεν στηρίξει το κράτος δυναμικά, ειδικά τη μικρομεσαία τάξη, αρκετοί επαγγελματίες δεν θα επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η εστίαση που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι των εσόδων στην Ξάνθη, είναι κλειστή. Ανεπανόρθωτα επλήγη και η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά που φέρνει τους παραγωγούς σε πολύ δύσκολη κατάσταση» σχολιάζει ο δήμαρχος.

Δυστυχώς, τις φετινές γιορτές δεν θα υπάρξουν επισκέπτες να γευτούν δύο διάσημα διατροφικά προϊόντα που μπήκαν στα ρεκόρ Γκίνες, τον καβουρμά και την καριόκα.