Το χριστουγεννιάτικο Αλεξανδρινό στις προτιμήσεις των επαγγελματιών

Την τιμητική της είχε και φέτος η καλλιέργεια του φυτού-βασιλιά της εορταστικής περιόδου, του Αλεξανδρινού. Το όμορφο κόκκινο λουλούδι, που μαζί με τα «ου» είναι απολύτως συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα και τη χαρούμενη γιορτινή διακόσμηση σε σπίτια και καταστήματα, κατάφερε να κρατήσει και φέτος τα σκήπτρα του εμπορικού ενδιαφέροντος.

«Η ζήτηση από επαγγελματίες ανθοπαραγωγούς ήταν αυξημένη και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η κίνηση ήταν πολύ ικανοποιητική και σταθερή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο Ηλίας Νταλιάνης, που παράγει και εμπορεύεται καλλωπιστικά και ανθοφόρα φυτά και προμηθεύει με Αλεξανδρινά τον Αγροτικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής.

Διαφορετική όμως εικόνα μεταφέρει η τεχνολόγος γεωπόνος Έφη Παπαδοπούλου, που διατηρεί θερμοκήπια και παράγει καλλωπιστικά φυτά στην Κατερίνη. Διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της φτωχής περιφέρειας και του εύπορου κέντρου, η κα Παπαδοπούλου σημειώνει ότι η πανδημία, η έλλειψη ψυχικής διάθεσης και κυρίως η οικονομική δυσπραγία, «φρέναραν» τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και μείωσαν σημαντικά τις πωλήσεις χειροποίητων εορταστικών κατασκευών.

Η κα Παπαδοπούλου, με πολυετή παράδοση στον τομέα, αφού η οικογένειά της ήταν η πρώτη που άνοιξε ανθοπωλείο στον Νομό Πιερίας, καλλιεργεί εδώ και χρόνια την Poinsettia, το λεγόμενο Αλεξανδρινό ή «αστέρι της Βηθλεέμ» που είναι και το χαρακτηριστικό, συνήθως κόκκινο, λουλούδι της εορταστικής περιόδου.

Όπως λέει, κάποτε η καλλιέργεια μετρούσε περίπου 50.000 Αλεξανδρινά -με φθίνουσες τάσεις κάθε χρόνο-, ωστόσο φέτος δεν μπήκε στη διαδικασία, καθώς η κατάσταση λόγω της πανδημίας ήταν ρευστή, ενώ οι ακυρώσεις των εορταστικών εκδηλώσεων έδωσαν τη χαριστική βολή.

«Λόγω κορωνοϊού και ακυρώσεων εκδηλώσεων, αλλά και έλλειψης ενδιαφέροντος και αγοραστικής δύναμης από πλευράς κόσμου, φέτος δεν καλλιεργήσαμε Αλεξανδρινά. Ελπίζω από του χρόνου να βελτιωθεί η κατάσταση».

Χριστουγεννιάτικες συνθέσεις

Παρά τη δυσκολία και την κατήφεια που φέρνουν οι συνθήκες, η κα Παπαδοπούλου προχώρησε και φέτος στην κατασκευή των χριστουγεννιάτικων συνθέσεών της. Από τη δική της παραγωγή λουλουδιών και φυτών δημιουργεί πρωτότυπες χειροποίητες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες συνθέσεις με πρωταγωνιστές άλλοτε τον Άγιο Βασίλη κι άλλοτε μπάλες και κεριά σε ποικίλα υλικά και χρώματα σε φυτά και λουλούδια.

«Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά από τα λεγόμενα “ου”, Αλεξανδρινά, το λεμονοκυπάρισσο, το αριζόνα (ένα είδος κυπαρισσιού), το πεύκο, κουκουνάρια, κυκλάμινα, γκλίτερ και άλλα υλικά. Συνήθως για την κατασκευή τους και αν έχω έτοιμα τα υλικά, χρειάζομαι περίπου τρεις ώρες για να ολοκληρώσω τη σύνθεσή μου», αναφέρει η φυτωριούχος από την Πιερία.

Σε ό,τι αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον από τον κόσμο και την εμπορική κίνηση, η κα Παπαδοπούλου σημειώνει ότι ναι μεν υπάρχει, αφού έχει στείλει εορταστικές συνθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αφετέρου, όπως αναφέρει, από τη στιγμή που το επάγγελμά τους είναι πλέον εποχικό και είναι σε έναν κλάδο που θεωρείται πολυτελείας, δηλαδή τα προϊόντα δεν είναι πρώτης ανάγκης και οι τιμές είναι αποτρεπτικές, είναι δεδομένο ότι ο κόσμος προτιμά να ξοδέψει σε άλλα είδη και όχι σε λουλούδια και φυτά, όπως παλαιότερα.