Χρονιά της πορτοκαλιάς και του φασκόμηλου η φετινή για τη μελισσοκομία της Λακωνίας

Σημαντικά μειωμένη είναι η ζήτηση του μελιού για ακόμη μία χρονιά και τα προβλήματα μεγαλώνουν, αν συμπεριληφθεί στη λίστα και η μειωμένη παραγωγή των τελευταίων ετών.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, «μέχρι στιγμής, η ζήτηση είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα». Για το μέλι Μαινάλου, «οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επέτρεψαν ακόμα να γίνει τίποτα. Όλα δείχνουν ότι πάμε για συγκομιδή μελιού προς το τέλος του μήνα. Είναι όψιμη χρονιά και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε βροχές και να δημιουργηθεί πρόβλημα».

Χαμηλή είναι και η απόδοση του πεύκου, ενώ από την άλλη πολύ καλά πήγε το μέλι από τις πορτοκαλιές που βρίσκεται πλέον στο τελείωμά του. «Το ρείκι πήγε καλά, ενώ ακόμα πιο καλά πήγε το φασκόμηλο στη Λακωνία, που ήταν η χρονιά του, αφού το ευνόησαν οι κλιματολογικές συνθήκες», προσθέτει.

Τα παραπάνω, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δημάκος, ισχύουν για τους μελισσοκόμους που ξεκίνησαν νωρίς και είχαν χρήματα για να αγοράσουν ζάχαρη. «Το πρόβλημα με την έλλειψη ζάχαρης και με την άνοδο της τιμής της αντιμετωπίζεται μόνο από τους δημόσιους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι κάποιες φορές δεν έχουν χρήματα ούτε για να πάνε να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μελίσσια τους».

Κλείνοντας, ο μελισσοκόμος τονίζει ότι «η τάση πλέον που επικρατεί είναι να υπάρχουν λιγότερα μελίσσια, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους και πάντα με την προσδοκία ότι θα αυξηθεί η παραγωγή μελιού. Ελπίζουμε να γυρίσουμε σε εκείνα τα χρόνια που κρατάγαμε λίγα μελίσσια και παίρναμε περισσότερο μέλι».