Χρονιά προκλήσεων

γράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου

Περίεργη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, που είδαν τις τιμές του προϊόντος να πέφτουν σε σχέση με πέρυσι. Μετά από τρία καλά χρόνια, που η τάση της αγοράς ήταν ανοδική, ήρθε η φετινή χρονιά που είχε αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω καιρού.

mpegleri-stafili

Έτσι, ενώ η μέση τιμή πέρυσι για τα επιτραπέζια σταφύλια ήταν στο ένα ευρώ (για τον παραγωγό), φέτος έπεσε (σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας) στα 0,70-0,90. Βέβαια, η μείωση της τιμής δεν αποτυπώθηκε στις τιμές καταναλωτή, καθώς το επιτραπέζιο σταφύλι έφτασε και τα 2,50 ευρώ στα σημεία πώλησης στην Αθήνα. Κάποιο θέμα είναι φανερό ότι υπάρχει στην αλυσίδα από το χωράφι του παραγωγού έως το πιάτο του καταναλωτή και το σταφύλι δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ιδιαίτερα, πάντως, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι, παρά το ρωσικό εμπάργκο -ή ίσως και εξαιτίας αυτού- βρήκε διέξοδο σε άλλες αγορές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 10%-12%.

Και στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει να φυτεύονται νέες ποικιλίες, με στόχο την όσο το δυνατόν οψιμότερη παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού, έτσι ώστε να μπορούν να βγουν στην αγορά τα Χριστούγεννα, που υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πάντως, όσοι προσανατολίζονται στις νέες ποικιλίες, καλό είναι να εξασφαλίσουν ότι πρόκειται για ποικιλίες που έχουν εγκριθεί, επικοινωνώντας πρώτα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να μην συναντήσουν προβλήματα κατόπιν εορτής, όταν το προϊόν τους βγει στην αγορά.