Η χρονιά των ρεκόρ για τη Φάρμα Κουκάκη

Ιστορικό υψηλό σε πωλήσεις και κέρδη για τη γαλακτοβιομηχανία το 2021

Χρονιά-ορόσημο ήταν η περσινή για τη Φάρμα Κουκάκη, καθώς η γαλακτοβιομηχανία από το Κιλκίς κατάφερε να σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας, κρατώντας παράλληλα τον καθαρό δανεισμό στα χαμηλότερα επίπεδα, ως προς τα ίδια κεφάλαια, από την ίδρυσή της.

Τα επιτεύγματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι το 2021 ήταν μια χρονιά που η εγχώρια αγορά του γάλακτος κινήθηκε πτωτικά. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, οι πωλήσεις πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 32,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,82% ή 2,379 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, το EBITDA ανήλθε στα 4,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27,27%, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 2,78 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 42,85% ή κατά σχεδόν 834.000 ευρώ έναντι της περσινής χρήσης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες στον κλάδο, η Φάρμα Κουκάκη κινήθηκε ανοδικά στο σύνολο των κατηγοριών που δραστηριοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σημαντική πτώση της μικρής λιανικής και του HORECA, η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων 6,7% στα συγκεκριμένα κανάλια.

Διεύρυνση διανομής, αύξηση εξαγωγών

Στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η Φάρμα Κουκάκη ενίσχυσε τα μερίδιά της στις κατηγορίες του σοκολατούχου γάλακτος, των γιαουρτιών ευρωπαϊκού τύπου στραγγιστού και αγελάδας, των παιδικών, παραδοσιακών και γιαουρτιών με φρούτα, ενώ διατήρησε τα μερίδιά της σε κατηγορίες, όπως το ξινόγαλα και οι χυμοί.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο φρέσκο γάλα, που αποτελεί και τη βασική κατηγορία δραστηριοποίησής της, η εταιρεία διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ανοδική πορεία της, με τις πωλήσεις να ενισχύονται οριακά κατά 0,5%, τη στιγμή που το σύνολο της κατηγορίας μειώθηκε 10,7%. Παράλληλα, διεύρυνε τη διανομή της τόσο στο οργανωμένο λιανεμπόριο, όσο και στη μικρή λιανική, καταφέρνοντας να διεισδύσει σε νέες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Αχαΐα, η Ηλεία και η Λέσβος.

Εντυπωσιακές επίσης ήταν οι επιδόσεις των εξαγωγών, που διατήρησαν την ανοδική πορεία τους και έφτασαν το 2021 τα 4,604 εκατ. ευρώ, έναντι 3,263 εκατ. ευρώ το 2020, μεταβολή που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 41%. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ότι οι εξαγωγές θα αναπτυχθούν φέτος κατά 20% και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αποτελούν στρατηγικό κανάλι για την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεών της.

Εξάλλου, το καθαρό χρέος της επιχείρησης (συνολικός δανεισμός μείον τραπεζικά διαθέσιμα) μειώθηκε περαιτέρω κατά 2,8 εκατ. ευρώ διαμορφούμενο σε 3,985 εκατ. ευρώ, ενώ, στο πλαίσιο της εξαίρεσης κεφαλαίων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, συνάφθηκαν δύο ομολογιακά δάνεια 4 εκατ. ευρώ (2 εκατ. ευρώ έκαστο) πενταετούς διάρκειας, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,95%.

Επενδύσεις με «πράσινο» αποτύπωμα

Σε επίπεδο επενδύσεων, ολοκληρώθηκε την περσινή χρονιά το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού (επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας της γιαούρτης, βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας παστερίωσης γάλακτος). Η εν λόγω επένδυση είχε ενταχθεί στον β’ κύκλο του ν. 4399/2016, με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής που έφτασε τα 568.350 ευρώ. Μέχρι το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο ακόμα επενδυτικά προγράμματα. Το πρώτο, ύψους 4,998 εκατ. ευρώ, είχε ενταχθεί στο Μέτρο 4.2.1 του ΥΠΑΑΤ με επιδότηση 2,498 εκατ. ευρώ και αφορά τη μείωση ενέργειας/πλαστικού για τις φιάλες γάλακτος, αλλά και στην επισκευασία γιαούρτης.

Το δεύτερο πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στον Γ’ Κύκλο (Γενικής Επιχειρηματικότητας) του ν. 4399/2016 με επιδότηση σε μορφή φορολογικής απαλλαγής 3,124 εκατ. ευρώ προβλέπει την αντικατάσταση του λεβητοστασίου με νέου τύπου λέβητα, αλλά και του αεριοστασίου με νέους συμπιεστές που ελέγχονται από inverter, με σκοπό τη μείωση ενέργειας, αλλά και του ενεργειακού αποτυπώματος.

Επίσης, έχει ήδη παραγγελθεί μονάδα DAF (dissolved air flotation) για την βελτιστοποίηση των λυμάτων εξόδου του βιολογικού και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.