Χτύπημα κάτω από τη μέση για Ροδίτη και Σαββατιανό η οινοποίηση επιτραπέζιων σταφυλιών

Ολοένα και πιο χαμηλά πέφτουν κάθε χρόνο οι τιμές για τον Ροδίτη και το Σαββατιανό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εγκατάλειψη πολλά αμπέλια σε μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Ο Ροδίτης στην Πάτρα και το Σαββατιανό στη Βοιωτία δεν ξεπέρασαν φέτος τα 26 λεπτά, ενώ στην Αχαΐα ο Ροδίτης έφτασε να πωλείται έως και 15 ή και 12 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Την ίδια στιγμή, ποσότητες σουλτανίνας και επιτραπέζιου σταφυλιού οδηγούνται παράνομα προς οινοποίηση, με αποτέλεσμα να πιέζονται ακόμα περισσότερο οι τιμές για τα οινοστάφυλα.

Λευκό πιο φτηνό και… από νερό

Πολλοί συνεταιρισμοί, όπως εξηγεί, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τους παραγωγούς, δίνουν καλύτερες τιμές, ωστόσο, αδυνατούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες. «Ο ελληνικός αμπελώνας την τελευταία 10ετία έχει μειωθεί κατά 70.000 στρέμματα», επισημαίνει και τονίζει ότι πριν από όλα η ελληνική πολιτεία πρέπει να ελέγξει την παραοικονομία, καθώς δεν είναι δυνατόν το κρασί να πωλείται στην αγορά στην ίδια τιμή με το νερό. «Δεν μπορεί να υπάρχει ασκός των 20 λίτρων, ο οποίος να πωλείται με 11 ευρώ. Πώς έγινε αυτό το κρασί; Από ποια πρώτη ύλη και πόσο αυτή αγοράστηκε;», διερωτάται.

Τον Αύγουστο, στην αρχή της αμπελουργικής περιόδου, φαινόταν ότι η φετινή χρονιά θα ήταν η πλέον ισορροπημένη για τον κλάδο μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων. «Είχαμε συζητήσει στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής ότι πρέπει να καλυφθεί το κόστος παραγωγής για τους αμπελουργούς. Θεωρούσαμε, επίσης, ότι η παραγωγή θα ήταν καλή από άποψη ποιότητας και ότι οι παραγωγοί θα μπορέσουν να πάρουν τουλάχιστον τις αυξήσεις που έχουν προκληθεί από την αύξηση του κόστους παραγωγής και έτσι να έχουν κίνητρο για να μείνουν στην καλλιέργεια», λέει ο κ. Κορδοπάτης.

Όμως, στη συνέχεια, οι έντονες βροχοπτώσεις σε Κορινθία και Κρήτη έπληξαν τα σταφιδάμπελα και πολλά επιτραπέζια σταφύλια, με αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, μεγάλες ποσότητες σταφυλιών που δεν μπορούσαν να πουληθούν λόγω ποιότητας να οδηγηθούν στην οινοποίηση.

Με την ανοχή του κράτους

«Τα επιτραπέζια δεν πήγαν για εξαγωγή, ενώ η σταφίδα δεν είχε και καλή ποιότητα, οπότε οδηγήθηκαν και με την ανοχή του κράτους στον οινικό τομέα. Στην αρχή, το φαινόμενο ξεκίνησε δειλά-δειλά, αλλά στη συνέχεια γενικεύτηκε και οι ποσότητες δίνονταν σε χαμηλές τιμές», εξηγεί. Η είσοδος επιτραπέζιων και σταφίδας στον τομέα της οινοποίησης πίεσε τις τιμές και για τα οινοστάφυλα, ο τρύγος των οποίων μόλις είχε ξεκινήσει.

«Ο Ροδίτης στην Πάτρα και το Σαββατιανό της Βοιωτίας ξεκίνησαν περίπου στα 26 λεπτά, ενώ άλλες εποχές ήταν στα 30 λεπτά. Φυσικά, με αυτές τις τιμές, το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να καλυφθεί, πολύ περισσότερο με τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί. Δεδομένης της εισόδου της σουλτανίνας στον οινικό τομέα και της αδιαφορίας του ιδιωτικού τομέα να πάρει οινοστάφυλο, ο Ροδίτης στην Αχαΐα προχθές ήταν στα 15 λεπτά και σήμερα έπεσε στα 12. Οι παραγωγοί παρακαλάνε τους συνεταιρισμούς», σημειώνει.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγχιάλου, Γιάννης Κίτσιος. «Πήραμε ποσότητες από τον Τύρναβο, την Πάτρα και τη Θήβα για να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Προσπαθούμε να δώσουμε καλύτερες τιμές, αλλά δεν γίνεται να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα όρια της ιδιωτικής αγοράς», λέει στην «ΥΧ». Σημειώνει, πάντως, ότι ο συνεταιρισμός έχει ανεβάσει τον τζίρο του, ενώ ειδικά όσον αφορά το τσίπουρο οι πωλήσεις έχουν ανέβει σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι ποσότητες που παραλαμβάνει.

Η Ένωση Πατρών, σύμφωνα με πηγές του συνεταιρισμού, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τιμές για τον Ροδίτη, οι οποίες θα κυμαίνονται στα 20-24 λεπτά το κιλό «μια τιμή πολύ καλή σε σχέση με τις τιμές της αγοράς, η οποία όμως αφορά μόνο τα μέλη μας», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Στη Θεσσαλία, ο τοπικός συνεταιρισμός πληρώνει το Μοσχάτο Τυρνάβου 40 λεπτά, ενώ τη ίδια στιγμή οι ιδιώτες δίνουν 20 λεπτά.

Κίνδυνος να εκτοξευτούν τα χρέη των συνεταιρισμών

Σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη (φωτό), αν οι συνεταιρισμοί αναγκαστούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τους αμπελουργούς σε αυτές τις άνισες συνθήκες, είναι πιθανό «να έχουμε μια επανάληψη της δημιουργίας χρεών στους συνεταιρισμούς, όπως έγινε τη δεκαετία του ’80 και του ’90». Κραδασμούς στην αγορά προκαλεί και η χαμηλή τιμή του γλεύκους από σουλτανίνα, που δεν μπορεί να χτυπηθεί από την τιμή του γλεύκους από οινοστάφυλα. «Έχουμε πληροφορίες ότι στην Αττική προσφέρεται γλεύκος με 32 λεπτά το λίτρο. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να πουληθεί γλεύκος από οινοστάφυλο σε αυτές τις τιμές. Και 45 λεπτά να πουληθεί στην Αττική το γλεύκος από οινοστάφυλα, κανένας δεν θα θέλει να το αγοράσει», επισημαίνει ο κ. Κορδοπάτης.

«Προσπαθούμε να πουλήσουμε τους 20λιτρους ασκούς μεταξύ 18-20 ευρώ, δηλαδή να πάει 1 ευρώ το λίτρο τυποποιημένο κρασί στην τελική κατανάλωση, στο χονδρεμπόριο. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης μας λένε: «Είστε τρελοί; Αφού βρίσκουμε ασκό με 11 ευρώ, γιατί να πάρουμε από εσάς;».

Οι υπερήλικες εγκαταλείπουν

«Πλέον, έχουμε μηνύματα ότι θα εγκαταλειφθούν πολλά αμπέλια, ειδικά από τους υπερήλικες αμπελουργούς. Είμαστε στο παρά πέντε της κατάρρευσης των μεγάλων αμπελουργικών ζωνών», καταλήγει ο κ. Κορδοπάτης, ο οποίος ζητά στήριξη για τις μεγάλες ηπειρωτικές αμπελουργικές ζώνες, όπως συμβαίνει με τις νησιωτικές. «Οι περιοχές που τροφοδοτούν με κρασί τη μαζική κατανάλωση έχουν τεράστιο πρόβλημα», τονίζει.

Όσον αφορά την πιθανότητα να εγκριθεί και πάλι πρόγραμμα απόσταξης κρίσης, καθώς παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα στην Ευρώπη σχετικά, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ τονίζει ότι δεν έχει νόημα «να γίνουν αποστάξεις με τους όρους των δύο προηγούμενων ετών, αλλά ότι πρέπει να καθοριστούν διαφοροποιημένες τιμές ανά ποικιλία».