Υγιεινά τρόφιμα για όλους, βασισμένα στη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, Jose Graziano da Silva, δήλωσε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Caritas International που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, πως ο βασικός στόχος του Οργανισμού είναι να παράγουμε τρόφιμα υγιεινά και θρεπτικά, με τρόπο όμως που να προστατεύεται το περιβάλλον. Υγιεινά τρόφιμα για όλους βασισμένα στη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη, ήταν το βασικό μήνυμα του επικεφαλής του διεθνούς αίγλης και βαρύτητας οργανισμού.

Τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται δράση σε τρία βασικά μέτωπα για τον τερματισμό της πείνας και της φτώχειας, επισημαίνοντας ότι, παρά την έγκριση των 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη το 2015, η παγκόσμια πείνα έχει αυξηθεί, λόγω των συγκρούσεων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Αν δεν επιτύχουμε τους Στόχους 1 (εξάλειψη της φτώχειας) και 2 (μηδενική πείνα), θα είναι αδύνατο να εκπληρώσουμε τους υπόλοιπους 15», συμπλήρωσε. Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η ανησυχητική τάση, ο επικεφαλής του Οργανισμού προέτρεψε για δράση σε τρία κύρια μέτωπα: Οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων σε περιοχές συγκρούσεων, προώθηση της προσαρμογής των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και, τέλος, μετριασμό των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών μέσω δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και δημόσιων πολιτικών, όπως προγράμματα σχολικών γευμάτων, τα οποία βασίζονται στις τοπικές αγορές τροφίμων από οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Στις παρατηρήσεις του, ο da Silva εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αυξανόμενη επικράτηση της παχυσαρκίας και την ανεπάρκεια των μικροθρεπτικών συστατικών. Προειδοποίησε ότι ο αριθμός των παχύσαρκων στον κόσμο θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από πείνα. «Ενώ η πείνα οριοθετείται σε συγκεκριμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε ζώνες συγκρούσεων και σε περιοχές που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, η παχυσαρκία είναι παντού».

Πρόκειται για την τόνωση των τοπικών οικονομιών, για τον σεβασμό και την αξιοποίηση της τοπικής παράδοσης, για τη βελτίωση και την παροχή πιο υγιεινής διατροφής, με βάση τα φρέσκα τρόφιμα

Όσον αφορά τις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ο γ.γ. του Οργανισμού υπενθύμισε ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στον κόσμο προέρχονται από αυτές και ότι η συνεισφορά τους πηγαίνει πολύ πέρα από την παραγωγή τροφίμων, θεωρώντας ότι είναι καθοριστικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Πρόκειται για την τόνωση των τοπικών οικονομιών, για τον σεβασμό και την αξιοποίηση της τοπικής παράδοσης, για τη βελτίωση και την παροχή πιο υγιεινής διατροφής, με βάση τα φρέσκα τρόφιμα. Τίποτα δεν έρχεται πιο κοντά στο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στα συστήματα τροφίμων από την οικογενειακή γεωργία», είπε. Ωστόσο, οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Στο πλαίσιο αυτό, ο da Silva υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τον ΟΗΕ η οικογενειακή γεωργία, αναφέροντας ότι «οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά χρειαζόμαστε και εμείς αυτές για να επιτύχουμε το βιώσιμο μέλλον που όλοι θέλουμε».