ΥΠΑΑΤ, ΕΚΑΓΕΜ και ΣΕΑΜ «κλείνουν» τα Σχέδια την ερχόμενη εβδομάδα

Από βδομάδα σε βδομάδα μετατίθενται οι εξελίξεις στα Σχέδια Βελτίωσης, δοκιμάζοντας την υπομονή των αγροτών, που τηλεφωνούν διαρκώς στην εφημερίδα μας για να εκφράσουν την αγωνία τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το πολυπόθητο και καθοριστικό ραντεβού μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, των εκπροσώπων των εισαγωγέων αντιπροσώπων μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του προεδρείου της ΕΚΑΓΕΜ, που εκπροσωπεί τους Έλληνες κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων.

Εξ αυτού προκύπτει το συμπέρασμα ότι στην τελική λύση, που θα δοθεί στο ζήτημα του εύλογου κόστους, για να προχωρήσει και η αξιολόγηση των φακέλων, θα συμπεριλαμβάνονται και τα παρελκόμενα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν περιλαμβάνονταν. Στο μεγάλο ερώτημα ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό απομείωσης που θα εφαρμοστεί στην τρίτη καλύτερη προσφορά, όλα συντείνουν ότι πολύ δύσκολα θα ξεπερνά το 4%-5% (η εν λόγω μείωση αφορά αποκλειστικά τρακτέρ και όχι παρελκόμενα). Η εκκρεμότητα στα Σχέδια Βελτίωσης είναι μια από τις πολλές μιας σειράς καυτών ζητημάτων που πρέπει να κλείσουν από το υπουργείο.

Γι’ αυτόν τον λόγο υπό σύσταση είναι και ένας οδικός χάρτης με προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Ο οδικός χάρτης, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα δασικά που έχουν εκχωρηθεί για τη διευθέτησή τους στο ΥΠΕΝ, με «προίκα» ένα ποσό που αγγίζει τα 220 εκατομμύρια ευρώ.