Σπ. Λιβανός: Ουσιαστική επένδυση σε εκπαίδευση, έρευνα και είσοδο νέων στην αγροτική παραγωγή απαιτεί η νέα ΚΑΠ

Η ενίσχυση της έρευνας και η κατάρτιση των αγροτών αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας, τόνισε από τη Λάρισα, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, επισκεπτόμενος το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών και την  Αβερώφειο Γεωργική Σχολή στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «ο κ. Λιβανός συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Βλαχοστέργιο και την Διευθύντρια της Αβερωφείου κυρία Ευαγγελία Σιώκη, ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής του Ινστιτούτου και συνομίλησε με τους ερευνητές και το προσωπικό.  

Όπως είπε ο κ. Λιβανός το Ινστιτούτο διαχρονικά και χωρίς να δημιουργεί θόρυβο δίνει λύσεις και στηρίζει την αγροτική παραγωγή ανοίγοντας με τη δουλειά του νέους ορίζοντες στους αγρότες μας.

Όπως τόνισε  ο  ΥΠΑΑΤ «οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ απαιτούν εκ των πραγμάτων ουσιαστική επένδυση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα και κυρίως είσοδο νέων στην αγροτική παραγωγή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο έργο που συντελείται τόσο στη Σχολή όσο και στο Ινστιτούτο. Ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό γιατί, όπως είπε, μόλις το επέτρεψαν τα υγειονομικά μέτρα ξεκίνησε τις επαφές του με την ελληνική περιφέρεια από την καρδιά της χώρας και της αγροτικής παραγωγής, τη Θεσσαλία. Σημείωσε, όμως ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε συνεχής συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, στα οποία η κυβέρνηση δίνει άμεσα λύσεις.

Χαρακτήρισε το έργο που γίνεται στο Ινστιτούτο χρήσιμο για τους αγρότες και την ζωική και φυτική παραγωγή τους, καθώς οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι το επισκέπτονται όχι μόνο για να λύσουν προβλήματα αλλά και για να βελτιώσουν την παραγωγή τους.  Επισήμανε ότι το Ινστιτούτο σε αυτήν την κατεύθυνση είχε μεγάλες επιτυχίες που ως αποτέλεσμα είχαν την ενίσχυση των εξαγωγών μας. «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό γιατί θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της έρευνας που γίνεται εδώ».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην «Αβερώφειο Σχολή», ο κ. Λιβανός είπε ότι η αίσθηση που αποκόμισε  περιδιαβαίνοντας το χώρο της είναι ότι έχει ιστορία αλλά και ουσιαστικό και μεγάλο μέλλον.

Και πρόσθεσε:  «Θέλω να πω ότι για μας είναι σαφής προτεραιότητα και οι επαγγελματικές μας σχολές και οι σχολές που έχουμε στο πλαίσιο δραστηριότητας του ΕΛΓΟ. Είναι στόχος μας να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε διαμορφώσει μια επιτροπή  η οποία διαμορφώνει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την παιδεία, το οποίο ξεκινάει από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία για ενημέρωση των παιδιών, κυρίως στα αστικά κέντρα, και φτάνει μέχρι τις Γεωπονικές Σχολές. Επίκεντρό της είναι οι Σχολές του ΕΛΓΟ, οι σχολές του ΥΠΑΑΤ, τις οποίες θέλουμε να αναβαθμίσουνε και να ενισχύσουμε για να μπορούμε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η ελληνική αγροτική παραγωγή, ότι τα ποσοστά μας σε επίπεδο κατάρτισης είναι κάτω από το 6% , όταν ο μέσος όρος στη Ευρώπη αγγίζει το 50% και χώρες πρότυπα για την αγροτική παραγωγή , όπως η Ολλανδία, ξεπερνάνε το 85%.

Άρα είναι  στο επίκεντρο της πολιτικής μας – όπως είπε και ο Περιφερειάρχης πριν- να ενισχύσουμε, εκτός από την έρευνα, και την κατάρτιση των νέων αγροτών, για  τους οποίους όπως ξέρετε έχουμε υπερδιπλασιάσει το πρόγραμμα το οποίο βρήκαμε πάει στα  510 εκατ. Ακριβώς για να συμβολίσει και επί της ουσίας  την πρόθεση του Υπουργείου, την πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει με νέους ανθρώπους την παραγωγή.

Άποψή μας, άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τους νέους, θα έρθει από την αγροτιά, θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια. Στόχος μας είναι μέσα από τις διαδικασίες να ξανακάνουμε πραγματικά υπερήφανους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αγρότες και αγρότισσες και να ταυτίσουμε τα εξαιρετικά, τα υπέροχα ελληνικά προϊόντα με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα στον 21ο αιώνα. Όλα αυτά ξεκινούν από την έρευνα, από την παιδεία και για αυτό βρισκόμαστε εδώ- πριν από οτιδήποτε άλλο – στο κέντρο της παραγωγικής Ελλάδα, για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλο το διοικητικό προσωπικό και του Ερευνητικού Κέντρου και της «Αβερωφείου»  και βεβαίως τους ερευνητές, τους επιστήμονες που δουλεύουν εδώ και να τους διαβεβαιώσω ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα τη δουλειά από μας. Εμείς είμαστε εδώ,  για να δουλέψουμε μαζί για να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος και να διαγράψουμε μαζί ένα μέλλον από το οποίο  όλοι θα κερδίσουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ

Σπήλιος Λιβανός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια και τους νέους

Η ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια και από τους νέους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, προσερχόμενος στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου τον υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός.

Σημειώνεται ότι στο Διοικητήριο γίνεται η πρώτη από τις 13 Συνδιασκέψεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ο κ. Λιβανός αναφερόμενος στον δημόσιο διάλογο για την ΚΑΠ σημείωσε μεταξύ άλλων:

 «Ξεκινάμε εδώ από τη Λάρισα, την καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας τον δημόσιο διάλογο με όλη την κοινωνία, τους παραγωγούς, τις Ενώσεις και φορείς για την νέα ΚΑΠ. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι η πολιτική που επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια ευρωπαίους αγρότες. Στην πατρίδα μας επηρεάζει άμεσα 650 χιλιάδες αγρότες, παράλληλα όμως επηρεάζει έμμεσα το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η αγροτική μας οικονομίας και όλη η Ελλάδα κατ΄ ουσίαν τα επόμενα σχεδόν 10 χρόνια. 

Είναι κρίμα στην πατρίδα μας να μην είναι ανοιχτός, ουσιώδης και δημόσιος ο διάλογος για την ΚΑΠ. Είναι κρίμα να μιλάμε για τα μικρά και να χάνουμε τα μεγάλα. 

Ο συμβολισμός της σημερινής εκκίνησης μετά την άρση των μέτρων για τον covid εδώ στη Λάρισα είναι ουσιαστικός και εύχομαι να είναι το άνοιγμα αυτής της πόρτας σε μια νέα εποχή για τον αγροτικό μας κόσμο. Ο βασικός στόχος του δικού μας Υπουργείου σε αυτή την υπόθεση είναι να ανοίξουμε την ελληνική πρωτογενή παραγωγή στο μέλλον. 

Πιστεύω ειλικρινά, το πιστεύει και ο Πρωθυπουργός, ότι η αγροτική οικονομία είναι ένας από ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Αυτόνομα, αλλά και μέσα από την γαστρονομία, τον τουρισμό, την ζωή μας την ίδια. Θέλουμε να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να μπουν πολλοί νέοι άνθρωποι στο κομμάτι της ελληνικής γεωργίας. Φιλοδοξούμε να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο την ελληνική περιφέρεια, διότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έλθει από την περιφέρεια. Θέλουμε να δώσουμε μια ουσιαστική και δημιουργική διέξοδο στους νέους μας. Προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων, καθώς και να φέρουμε πίσω πολλούς από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν στην περίοδο της κρίσης στο εξωτερικό. Όταν λέμε να γυρίσουν πίσω, εννοούμε στην ελληνική περιφέρεια, εννοούμε και εδώ στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

 Ο συνδυασμός της πολιτικής μας είναι πρωτογενής παραγωγή και συνολική ανάπτυξη για την χώρα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια.

Η ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια, η ανάπτυξη θα έλθει από τους νέους».