ΥΠΑΑΤ: Παραγωγική ανάσα με αρδευτικά έργα

Αύξηση διαθέσιμων πόρων σε Βιολογικά και Μεταποίηση Οι επόμενες προκηρύξεις
Τον Ιούνιο η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ανακοίνωσε την Τρίτη (21/5) μια πολύ σημαντική δέσμη αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα, παρόντων των επικεφαλής των Οργανισμών εποπτείας του και των Γενικών Γραμματέων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπου Κασίμη και Νίκου Αντώνογλου.

Αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ο κ. Αραχωβίτης προχώρησε σε ανακοινώσεις με αιχμή την οριστικοποίηση 32 αρδευτικών έργων, προϋπολογισμού άνω των 448 εκατομμυρίων.

Μεταξύ των έργων, περιλαμβάνεται πλήθος υποδομών που είχαν απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια και η αναμόρφωσή τους αναμένεται να δώσει ανάσα ζωής σε πολλές αγροτικές περιοχές που δεν αρδεύονταν επαρκώς. Επίσης, ανακοίνωσε την εξασφάλιση επιπλέον χρημάτων στα Βιολογικά και την αύξηση του μπάτζετ στο Μέτρο της Μεταποίησης.

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του κ. Αραχωβίτη, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία ήταν τα εξής:

✱ Αρδευτικά έργα: Όπως είπε ο υπουργός οριστικοποιείται ο πίνακας με 32 αρδευτικά δημόσια έργα σε όλη τη χώρα (Δράση 4.3.1), συνολικού προϋπολογισμού 448.673.000 ευρώ που αφορούν κυρίως δίκτυα και ταμιευτήρες. «Έργα που σε πολλές περιπτώσεις είχαν μείνει “κουφάρια” και μπορεί να είχαν νερό, αλλά δεν μπορούσαν να δώσουν ούτε ένα λίτρο για τον αγρότη», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

✱ Προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας: «Συνολικά 90 εκατ. ευρώ που κατανέμονται ως εξής: 85 εκατομμύρια στη φυτική και 5 στη ζωική. Από το κονδύλι για τη φυτική, 72 εκατομμύρια κατανέμονται στη Δράση 11.2.1 (παλιοί) και 13 εκατομμύρια στη Δράση 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι). Σχετικά με το 11.2.1 η αύξηση του προϋπολογισμού που επετεύχθη ήταν 140% για την Ανατ. Μακεδονία – Θράκη. Στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε αύξηση προϋπολογισμού κατά 120%. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες, αύξηση 30%. Στη Δράση 11.1.1 έχουμε αντίστοιχη κατανομή στις περιφέρειες όπου η εγκρισιμότητα ήταν χαμηλή», ανέφερε ο υπουργός.

✱ Μέτρο Μεταποίησης: «Έχουμε 306 έργα – επενδυτικές προτάσεις με προϋπολογισμό 405 εκατομμυρίων ευρώ. Δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συν τη διατήρηση των παλαιών. Κάναμε νοικοκύρεμα, ώστε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους».

✱ de minimis: «Όπως γνωρίζετε, έχουν δοθεί 85 εκατομμύρια ευρώ σε καλλιέργειες για μη καλυπτόμενες ζημίες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. […] Αυτά που έχουμε να πληρώσουμε το επόμενο διάστημα είναι 9 εκατ. ευρώ στην Κρήτη για την κτηνοτροφία, για τις λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας, για τα αχλάδια (κρυστάλλια), για τα μανταρίνια (Κλημεντίνες), τα καπνά (Κατερίνη, Μπασμάς) και για τα επιτραπέζια σταφύλια».

✱ Νομοθετικό έργο: «Τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αλιεία το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι έτοιμο για διαβούλευση σε δύο άξονες – στόχους. Πρώτον, την προάσπιση του εισοδήματος του αλιέα και δεύτερον την προστασία και τον έλεγχο των ιχθυοαποθεμάτων. Στον ίδιο νόμο θα είναι και το νέο πλαίσιο για τη Δακοκτονία. «Το βασικό στοιχείο είναι η υποχρέωση καθολικής κάλυψης (σ.σ. ψεκασμού) των περιοχών με ελαιόδεντρα, έτσι ώστε να μην έχουμε εστίες με ακαλλιέργητα χωράφια», ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει: «Το πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει ολοκληρωμένο είναι της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών που έρχεται μέσα στον επόμενο μήνα (σ.σ. Ιούνιο) και αφορά τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των συνεταιρισμών». Αναφορικά με το πολυαναμενόμενο Ν/Σ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ο υπουργός είπε ότι είναι έτοιμο εδώ και πολύ καιρό, «όμως έχουμε υποχρέωση ως χώρα να το έχουμε ολοκληρώσει έως 19/6».

✱ Ο κ. Αραχωβίτης γνωστοποίησε, επίσης, ότι ξεκινάει το πρόγραμμα της κατάρτισης των Νέων Αγροτών, ενώ αναφέρθηκε και σε μια δικαστική νίκη της χώρας μας αναφορικά με τον ορισμό των βοσκότοπων, εξηγώντας ότι «το δικαστήριο (σ.σ. της ΕΕ) δέχεται ότι δεν είναι το είδος της βλάστησης αυτό που χαρακτηρίζει μια έκταση ως βοσκότοπο, αλλά η πραγματική χρήση της έκτασης, αν η δραστηριότητα είναι δηλαδή γεωργική ή μη».

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, έδωσε εκτός των άλλων πολιτικό τόνο, σημειώνοντας: «Βρίσκομαι σε αυτό το υπουργείο από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», για να προσθέσει ότι «με αυτή την κυβέρνηση αποκαταστάθηκε το κύρος του υπουργείου και οι σχέσεις του τόσο με τους αγρότες όσο και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτώντας τον ρόλο του ισότιμου συνομιλητή».

Σε αυτό το μέτωπο, ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε στην αναζήτηση συμμαχιών εναντίον του «μπλοκ» που υποστηρίζει τη θέση της εξωτερικής σύγκλισης, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση και αυτό σημαίνει ότι κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις».

Αναφορικά με την εσωτερική σύγκλιση και την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, ο γενικός γραμματέας ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πλήρους εσωτερικής σύγκλισης». Να σημειωθεί πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση τα κείμενα της αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εντός του Ιουνίου να υπογραφεί η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε «μέσα στο 2019 να έχουμε τη χορήγηση εγγυήσεων».

Αναφορικά με το ΠΑΑ, ο ίδιος τόνισε ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος ξεπερνά το 43%, «η υψηλότερη απορρόφηση σε όλα τα ΕΣΠΑ», όπως είπε. Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης, τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Κασίμης αρκέστηκαν σε κάποιες γενικόλογες αναφορές με μόνη ουσιαστική πληροφορία ότι ορισμένες περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το 80% της αξιολόγησης και άλλες υπολείπονται.

Τι έρχεται στο ΠΑΑ

Απαντώντας για το τι ακολουθεί στο ΠΑΑ, ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι το κυριότερο μέτρο από αυτά που έχουν δρομολογηθεί και θα προκηρυχθούν «είναι οι Γεωργικές Συμβουλές, για τις οποίες ο ΕΛΓΟ – ‘‘Δήμητρα’’ ξεκινά την επιμόρφωση και την πιστοποίηση των συμβούλων και σύντομα θα βγάλουμε το πρώτο Σχέδιο για διαβούλευση του μέτρου».

Ναι μεν, αλλά… για ελέγχους και ελληνοποιήσεις

Αναφερόμενος στο έργο των οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο, ο κ. Αραχωβίτης σχολίασε με θερμά λόγια το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας ότι «κάνει σπουδαία δουλειά με απόλυτη τακτικότητα». Πέραν τούτου, ο υπουργός εξήρε το έργο των ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ στο μέτωπο των ελέγχων για ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Αν και παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην τιμή του γάλακτος, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι γίνεται έργο στο θέμα των ελέγχων της αγοράς. Απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ», εάν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση στην αγορά, ο ίδιος ανέφερε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, όταν ακόμα και ένα κιλό φασόλια ή ένα λίτρο γάλα ελληνοποιείται, αλλά να δούμε και ποια ήταν η πορεία μέχρι τώρα, που δίνονταν συγχωροχάρτια».

Στην ερώτηση της «ΥΧ» αναφορικά με το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί μέσα στο 2019 από τον ΕΦΕΤ (σ.σ. 72.000 ευρώ σύμφωνα με τον υπουργό) ο ίδιος δήλωσε: «Προσωπικά, δεν είμαι της λογικής του υψηλού προστίμου, γιατί κάποιος μπορεί να το πληρώσει. Το ουσιαστικό είναι η αφαίρεση της άδειας που ήταν καινοτομία της ΚΥΑ για τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος και δεν είδα να προβλήθηκε». Μια είδηση που προέκυψε ήταν ότι έως το τέλος Ιουνίου κατατίθεται ο φάκελος ΠΓΕ για το «ελληνικό γιαούρτι που θα βοηθήσει στην κατοχύρωση του προϊόντος μας». Ο κ. Αραχωβίτης σχολίασε και το ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναφορικά με το “greek yogurt” Ρουμανίας, γνωστοποιώντας ότι η χώρα θα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες όπως έγινε και με την Τσεχία. Σχολιάζοντας γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των παραβατών, ο υπουργός ανέφερε ότι «για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα η εκάστοτε υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει».

 

Περιγραφή Έργου

Περιφ. Ενότητα

Aνατολική Μακεδονία – Θράκη

Αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου

Έβρου

Κεντρική Μακεδονία

Συστήματα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Νιγρίτας

Σερρών

Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Νησίου

Ημαθίας

Εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος διαρροών δικτύων άρδευσης ΔΕΥΑ Θέρμης

Θεσσαλονίκης

Κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα αγωγού μεταφοράς νερού και αρδευτικού δικτύου στη θέση «Πλατάνια» της ΔΚΝ Τριγλίας

Χαλκιδικής

Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στη Νέα Μεσημβρία Δήμου Χαλκηδόνος

Θεσσαλονίκης

Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμηση νερού των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ αγροκτήματος Νάουσας

Ημαθίας

Βελτίωση άρδευσης με ορθολογική χρήση νερού με τη χρήση ΑΠΕ Δήμου Πύδνας Κολινδρού

Πιερίας

Δυτική Μακεδονία

Αρδευτικό δίκτυο Παρορίου

Φλώρινας

Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς (Α’ Φάση)

Φλώρινας

Αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών

Φλώρινας

Εκσυγχρονισμός – Επέκταση αρδευτικού δικτύου Μεσόβουνου Δήμου Εορδαίας

Κοζάνης

Αρδευτικό δίκτυο Γέρμα

Καστοριάς

Αρδευτικό δίκτυο και φράγμα Διποταμιάς

Καστοριάς

Θεσσαλία

Εξορθολογισμός λειτουργίας υφιστάμενων δικτύων άρδευσης

Τρικάλων

Αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων υπάρχοντος αρδ. δικτύου Ταυρωπού

Καρδίτσας

Υπογειοποίηση, εκσυγχρονισμός δικτύου αρδευτικών γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλάνων

Καρδίτσας

Αρδευτικά Κάρλας

Μαγνησίας

Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Πουρναριού-Αμπελακίων «Λιβαδότοπος»

Λάρισας

Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος «Λιβαδότοπος»

Λάρισας

Στερεά Ελλάδα

Βελτίωση αρδευτικού συστήματος περιοχής αναδασμού Ορχομενού

Βοιωτίας

Αρδευτικό δίκτυο στην κτηματική περιφέρεια Ηρακλειάς

Φθιώτιδας

Ταμιευτήρας Τολοφώνας στη θέση Χάρμισκο

Φωκίδας

Πελοπόννησος

Αρδευτικό δίκτυο φράγματος Φιλιατρινού

Μεσσηνίας

Αρδευτικά δίκτυα Τάκας

Αρκαδίας

Υπογειοποίηση δικτύων φυσικής ροής (Καναλέτων) ΤΟΕΒ Γαστούνης

Ηλείας

Κατασκευή φράγματος Κελεφίνας

Λακωνίας

Έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου
δήμου Ερμιονίδας

Αργολίδας

Κρήτη

Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου 
για ενίσχυση ταμιευτήρα Μπραμιανών

Λασιθίου

Δίκτυα άρδευσης κεντρικού Αποκορώνου Χανίων

Χανίων

Αρδευτικά δίκτυα λιμενοδεξαμενής Αγ. Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου

Λασιθίου

Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης

Ρεθύμνου