ΥΠΑΑΤ: «Η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων στο Ιόνιο»

«Με τη συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, πέρα από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας, κατοχυρώνονται και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων στο Ιόνιο», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών υπογράφηκε Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής.

Έτσι, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια, θα διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ναυτικών μιλίων, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

Πλέον, όπως τόνισε το στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «με τη συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα, μπαίνουν περιοριστικά μέτρα για τους Ιταλούς ψαράδες, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν (σ.σ. κόκκινη γαρίδα) και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς, όπως ο γαύρος, η μαρίδα κ.ά».

Θέμα το οποίο είχε συζητηθεί, σημείωσε επίσης, με την Ιταλίδα ομόλογό του Τερέζα Μπελανόβα, στο περιθώριο μιας από τις τελευταίες συνόδους υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον κ. Βορίδη να είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον Ν. Δένδια όσο και με Έλληνες διπλωμάτες που ασχολούνταν με το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ