Υπαίθριο μαρούλι: Τα Χριστούγεννα αναμένουν οι παραγωγοί

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αρχίζουν να επηρεάζουν αισθητά τα μαρούλια και γενικά τα φυλλώδη λαχανικά. Υπάρχουν περιοχές όπου η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν και ο παγετός άρχισε να προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών.

Αν σε αυτό υπολογίσουμε και τις τιμές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, η εικόνα του μαρουλιού δείχνει να είναι υποτονική και αναμένει την αγορά των Χριστουγέννων για να ανακάμψει. Όπως μας εξηγεί ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, γεωπόνος από τα Ίρια Ναυπλίου, η καλλιέργεια δεν παρουσιάζει διαφοροποίηση σε σύγκριση με πέρυσι. Οι τιμές κυμαίνονται και φέτος στα 15 με 20 λεπτά το τεμάχιο.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας στην περιοχή. «Οι συνεργασίες μεταξύ παραγωγών και εταιρειών έτοιμης σαλάτας εξελίσσονται σε μία εναλλακτική με προοπτικές. Για την τρέχουσα περίοδο, τα κόκκινα μαρούλια τύπου Lollo Rosso φτάνουν το 1 ευρώ το κιλό και τα τύπου Romana και Iceberg κυμαίνονται στα 70 λεπτά».

Οργανωμένα δίκτυα για καλύτερα αποτελέσματα

Για δυσκολίες στην καλλιέργεια έκανε λόγο ο Κώστας Λουκίσσας, παραγωγός από τα Λουκίσσια Θηβών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα επηρέασε σημαντικά την παραγωγή. «Το υπαίθριο μαρούλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον καιρό. Όταν έχουμε ανεβασμένες θερμοκρασίες, ξεβλαστώνει και χάνει σε ποιότητα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο υδράργυρος πέφτει πολύ, γιατί τότε το φυτό αναστέλλει την ανάπτυξή του και υποβαθμίζεται».

Όπως αναφέρει, όμως, πρόκειται για μία καλλιέργεια οικονομική σε σύγκριση με άλλες, που μπορεί να δώσει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό. «Οι σύγχρονες τεχνικές μπορούν να λύσουν σημαντικά προβλήματα, αλλά απαιτούν εξειδίκευση και καλή διαχείριση των καλλιεργειών». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι κυμαίνονται στα 25 με 30 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με την ποιότητα.

«Εκείνο όμως που είναι ουσιαστικότερο είναι η δημιουργία σύγχρονων συλλογικών σχημάτων, ώστε να αναδειχθούν σύγχρονα δίκτυα και να αποκτήσει το προϊόν δυναμική εξωστρέφειας», καταλήγει.