Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα

Το μεγάλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό μετά την αρχική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ των προηγούμενων ημερών είναι η κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου του κάθε κράτους-μέλους.

Πρόκειται για διαδικασία που πρέπει να διεκπεραιωθεί έως τα τέλη του έτους και να αποτυπώνει με δεσμευτική σαφήνεια πώς θα δαπανηθούν οι κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις την περίοδο 2023-2027. Μάλιστα, η έγκριση του Σχεδίου που κάθε χώρα θα ακολουθήσει δεν «θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση», δηλώνει στην «ΥΧ» ο επίτροπος Γεωργίας.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε προχθές το Politico, η αυστριακή υπουργός Γεωργίας ρωτήθηκε για την πορεία κατάρτισης του Σχεδίου αυτού. Όπως δήλωσε η Ελίζαμπεθ Κόσιγκερ, οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο έτη. Σε αυτές συμμετείχαν παραγωγοί και εκπρόσωποι όλων των κλάδων της αγροδιατροφής, οι τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις.

Οι συζητήσεις και οι προτάσεις αφορούσαν το πώς η χώρα θα ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών, το πώς θα βελτιωθεί το εισόδημα του αγρότη και η παραγωγικότητά του.

Αυτά σε μία μεσαίου μεγέθους χώρα, που απαρτίζεται πρωτίστως από μικρομεσαίες αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που παράγουν κατά κανόνα σε ορεινές περιοχές μερικά από τα πιο φημισμένα προϊόντα της διεθνούς αγοράς τροφίμων.

Μίας χώρας, όμως, που δεν ασχολείται απλά και μόνο με το αν θα αυξηθεί η εξισωτική αποζημίωση ή αν θα υπάρξει κάποια νέα κορωνοενίσχυση ή de minimis.

Αλλά, κυρίως, με το πώς θα επιτύχει και θα μοιράσει τα οφέλη της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας που σχεδιάζει.