Υπάρχουν και όρια

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η «μεγάλη πληρωμή του έτους». Περίπου 600.000 δικαιούχοι έλαβαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την εξόφληση των Άμεσων Ενισχύσεων και της Εξισωτικής Αποζημίωσης του έτους 2019.

Όπως ενημέρωσε η «Ύπαιθρος Χώρα» τους αναγνώστες της την προηγούμενη Παρασκευή, η πληρωμή των Άμεσων Ενισχύσεων είχε προγραμματιστεί να αρχίσει το αργότερο έως την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου και της Εξισωτικής το αργότερο έως τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως ενημέρωνε με το άρθρο της «Αγώνας δρόμου για την επίσπευση των πληρωμών», το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κινητοποιούνταν ώστε να επισπευσθούν όλες οι πληρωμές και να καταβληθούν την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πακέτο προστέθηκε και η πρώτη δόση προς το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων και, συνεπώς, ενεργοποιείται το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σειρά φαίνεται να παίρνουν μέτρα του ΠΑΑ, με πρώτο τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αττική θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα ανακοινώσει εγκρίσεις, ακόμα και πριν από την αλλαγή του χρόνου.

Η δημοσιότητα που παίρνουν τα παραπάνω είναι για ευνόητους λόγους μεγάλη. Αφενός οι πληρωμές των Άμεσων Ενισχύσεων δημιουργούν ρευστότητα όχι μόνο στους δικαιούχους, αλλά στο σύνολο των τοπικών οικονομιών της υπαίθρου. Αφετέρου, η ολοκλήρωση «εμβληματικών» μέτρων, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, παρά τις όποιες αδυναμίες τους, δημιουργούν μια επενδυτική δυναμική στον χώρο.

Είναι αυτή η αναζήτηση του αγροτικού κόσμου για νέους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς που οδηγεί πολλά μέσα ενημέρωσης σε σκόπιμες ανακρίβειες. Έτσι, για παράδειγμα, από τις προτροπές των προηγούμενων ετών τύπου «βάλτε ροδιές» ή «καλλιεργήστε λεβάντα και κάνναβη» ακόμα και εκεί που δεν πληρούνταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, κάποιοι δεν διστάζουν να εξαγγέλλουν, για τρίτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, καινούργια προκήρυξη και υλοποίηση προγράμματος νέων αγροτών εντός του 2020, κάτι που είναι τουλάχιστον ανέφικτο.

Είπαμε, ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα, αλλά υπάρχουν και όρια.