Υπερπρώιμα κρεμμύδια με σύγχρονες τεχνικές

O Σωτήρης Καμούτσης, γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος.

Με σύγχρονες τεχνικές και νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην παραγωγή κρεμμυδιού, ξεκίνησε η συλλογή υπερπρώιμων κρεμμυδιών από τη μεταφύτευση σποροφύτων, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου το 2021.

Η τεχνική αυτής της καλλιέργειας διαφοροποιείται από αυτήν της απευθείας σποράς, με αποτέλεσμα να έχουμε την πρωίμιση της παραγωγής κατά 15 με 20 μέρες νωρίτερα. Όπως μας εξηγεί ο γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος Σωτήρης Καμούτσης, από την Αλίαρτο Βοιωτίας, στην τεχνική αυτής της καλλιέργειας το κρεμμύδι έχει σημαντικές δυνατότητες όχι μόνο σε θέματα πρωίμισης, αλλά και διαχείρισης του αγροτικού οικοσυστήματος.

«Με τον τρόπο αυτόν, αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα ζιζάνια και τα έντομα που εμφανίζονται στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού», τονίζει.

Διαδικασία

Ο κ. Καμούτσης ανέλυσε το πλαίσιο της τεχνικής που εφαρμόζουν στην περιοχή, ώστε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσα από ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης ή ακόμη και βιολογικής πρακτικής. «Ξεκινάμε τη φύτευση των κρεμμυδιών που έχουμε αναπτύξει ως σπορόφυτα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με τον συμβατικό τρόπο, δηλαδή απευθείας σπορά, ξεκινούσαμε από τον Σεπτέμβριο. Αυτό το διάστημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζιζάνια, κάνοντας χρήση περισσότερων φαρμάκων. Η πρακτική που εφαρμόζουμε εμείς δεν απαιτεί ζιζανιοκτόνα, διότι ήδη έχουμε φτάσει στον χειμώνα που ο ανταγωνισμός είναι ελάχιστος και την άνοιξη, που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, εμείς ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία της συλλογής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φύτευση γίνεται πάνω σε σαμάρια πλάτους 1,10 μ., με αποστάσεις φύτευσης 15 εκ. γραμμή από γραμμή και 10 εκ. φυτό ανά φυτό, περίπου 65.000 φυτά ανά στρέμμα. «Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε καλύτερο αερισμό των φυτών, άρα λιγότερες προσβολές από ασθένειες και, το βασικότερο από όλα, ομοιομορφία στα μεγέθη των βολβών, που το μέσο βάρος κυμαίνεται στα 150 γρ. για τα λευκά και στα 240 γρ. για τα κόκκινα», εξηγεί.

Περιγράφοντας μία άλλη πτυχή αυτής της τεχνικής, η οποία συνδυάζεται με υπερπρώιμα υβρίδια σπόρων, δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος ξεβλαστώματος και το φυτό διατηρεί όλα τα ποιοτικά και επιθυμητά χαρακτηριστικά που θέλουμε».

Στο ερώτημά μας αν αυτή η τεχνική ανεβάζει το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και την τελική τιμή στην αγορά, ο κ. Καμούτσης ήταν σαφέστατος: «Έχουμε μία αύξηση 250 ευρώ περίπου το στρέμμα από τη φύτευση των σποροφύτων. Σε σύγκριση με μία συμβατική καλλιέργεια, είναι σίγουρα ακριβότερη.

Το γεγονός, όμως, ότι εμείς επιτυγχάνουμε πρωίμιση κατά 15 με 20 ημέρες, είναι σημαντικό για μια καλλιέργεια. Αν υπολογίσουμε ακόμα ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία μειώνουμε τα ποτίσματα από την έναρξη της σποράς μέχρι και τη συλλογή, η τεχνική αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να ισορροπήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος».