Στον υπηρεσιακό υπουργό η λειτουργία του ΟΣΔΕ 2023

Μία εβδομάδα μετά την πανηγυρική ανακοίνωση για την… έναρξη του ΟΣΔΕ και ο Γιώργος Γεωργαντάς για άλλη μία φορά αυτοακυρώνεται. Η εφαρμογή στο gov.gr τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 25/5/2023 παρέμενε εκτός λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ έλεγαν πως από την Τετάρτη 24 Μαΐου η διαδικασία θα έτρεχε κανονικά.

Τελικά, το ΟΣΔΕ 2023 πότε θα ανοίξει; Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΟΠΕΚΕΠΕ, εάν δεν υπογραφούν οι Εφαρμοστικές, ώστε να εκδώσει ο Οργανισμός και τις απαραίτητες εγκυκλίους, ουσιαστικά το ΟΣΔΕ δεν μπορεί να τρέξει! «Αυτή είναι η πραγματικότητα», λένε κάποιοι χαρακτηριστικά.

Με απλά λόγια, αυτήν τη στιγμή ούτε η εφαρμογή στο gov.gr είναι διαθέσιμη (ακόμα εμπλουτίζεται/ετοιμάζεται), ούτε όμως και το νομικό πλαίσιο! Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να βάζει τις υπογραφές στις Yπουργικές Aποφάσεις/Eφαρμοστικές του Στρατηγικού Σχεδίου που θα ξεμπλοκάρουν την όλη διαδικασία.

Όπως, μάλιστα, έχει μεταφερθεί στα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ερχόμενη Τρίτη είναι πιθανό να εκδοθεί ο νομικός κορμός του Πρώτου Πυλώνα που απομένει, με τα Οικολογικά Σχήματα να προηγούνται, ώστε στη συνέχεια ο Οργανισμός να αναλύσει τις παρεμβάσεις με εγκυκλίους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη 25/5, πήρε ΦΕΚ άλλη μία Εφαρμοστική, αυτήν τη φορά για τις Συνδεδεμένες. Όχι, όμως, όλες. Η Υπουργική αφορά μόνο τη Συνδεδεμένη στον τομέα του βόειου κρέατος. Με βάση το ρεπορτάζ, η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ φέρεται να έχει υπογράψει και την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.

Πάντως, στόχος των επικεφαλής του Οργανισμού είναι την άλλη Παρασκευή 2 Ιουνίου, στην ημερίδα ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, να δοθούν στα ΚΥΔ όλες οι απαντήσεις σχετικά με το ΟΣΔΕ 2023. Όπως μαθαίνουμε, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, έχει δώσει εντολή στους διευθυντές των περιφερειακών μονάδων του Οργανισμού να συμβάλουν στην ενημέρωση των αγροτών.

Σήμερα, πάντως, Παρασκευή 26 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στη Λαμία, με θέμα «Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027 – Αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί σε μια νέα εποχή».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 

Διαβάστε επίσης:

Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης