Σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό τα προβλήματα των Ηλείων αγροτών

Τα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνει με υπόμνημα που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα είναι η κτηριακή υποδομή των συνεταιρισμών, η διακίνηση των προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαλιανάτος, τις τελευταίες δεκαετίες θα μπορούσαν να γίνουν από την πολιτεία απλά πράγματα, που θα έδιναν ώθηση στην αγροτική παραγωγή, τα οποία όμως δεν έγιναν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν συρρικνωθεί και να μην έχουν μέλλον.

Αναφορικά με την κτηριακή υποδομή των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών σε όλα τα χωριά του Νομού Ηλείας, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες παραμένουν ανενεργά τα κτήρια, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να γκρεμίζονται. Επιπλέον, ζητά την παρέμβαση δικαστικού λειτουργού, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ενώσεων Αμαλιάδας και Γαστούνης.

Καθιέρωση αγροτικού δελτίου αποστολής

Για τη διακίνηση των προϊόντων, ο πρόεδρος της ΟΠ Αμαλιάδας υπογράμμισε πως η λύση θα δοθεί με την αυστηρή καθιέρωση του Αγροτικού Δελτίου Αποστολής στα αγροτικά προϊόντα και την τήρηση του Μητρώου Αγροτών, ενώ προτείνει την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ζητά το Δελτίο Αποστολής να συνδυαστεί με ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις επιτυγχάνεται μείωση του κόστους παραγωγής, όταν οι παραγγελίες εφοδίων γίνονται ομαδικά, αλλά και με την απορρόφηση κονδυλίων από τα επιχειρησιακά προγράμματα.

ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ

Για να λυθεί το θέμα με τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ότι «όποιος θέλει να δηλώσει τα στρέμματά του στο ΟΣΔΕ, να παίρνει βεβαίωση από τους ΤΟΕΒ ότι δεν χρωστάει. Επίσης, να μπορεί ο ΤΟΕΒ να βλέπει τα στρέμματα που έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός στο ΟΣΔΕ. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα ΤΟΕΒ του νομού μας να έχει 50.000 στρέμματα και να δηλώνονται από τους παραγωγούς 20.000. Τα υπόλοιπα τι έγιναν; Έμειναν ακαλλιέργητα;», διερωτάται.

Καίριο ζήτημα αποτελούν για τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών και οι αποζημιώσεις, ζητώντας την τροποποίηση του κανονισμού, καθώς έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες, αλλά και την καθιέρωση χρονοδιαγράμματος αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί.