Υπουργείο Οικονομικών στην «ΥΧ»: «Εξετάζουμε την ενίσχυση στο βαμβάκι»

Κορωνοενισχύσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς, για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ» επί του πιεστηρίου, από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα χορήγησης ενίσχυσης στο βαμβάκι.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα η «ΥΧ», η εξέταση της δυνατότητας χορήγησης κορωνοενίσχυσης στο εν λόγω προϊόν θα γινόταν μετά το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, όταν όλα τα δεδομένα των οικονομικών επιπτώσεων στους παραγωγούς από την πανδημία θα ήταν γνωστά.

Συγκεκριμένα, αναφερόταν: «Αυτήν τη στιγμή, το θέμα της κορωνοενίσχυσης στο βαμβάκι είναι στο τραπέζι και εξετάζεται. Αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ‘‘ΥΧ’’ τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αυτήν τη στιγμή διερευνάται αν πράγματι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενίσχυση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού…».

Πλέον, τα νέα δεδομένα από το ΥΠΟΙΚ θέτουν σε διαφορετική βάση τη συζήτηση περί ενίσχυσης στο βαμβάκι.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, δήλωσαν στην «ΥΧ»: «Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει κονδύλια, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στους βαμβακοπαραγωγούς.

Επίσης, έχει συνεισφέρει με κρατικούς πόρους στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τον ‘‘Ιανό’’, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές και στους παραγωγούς βάμβακος, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, εξετάζουμε από κοινού με το ΥΠΑΑΤ την περίπτωση καταβολής ενίσχυσης, γιατί αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί υπέστησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι εάν η εν λόγω πληρωμή προχωρήσει, είναι πολύ πιθανόν και στην περίπτωση του βαμβακιού να εφαρμοστεί παρόμοια φόρμουλα στρεμματικής ενίσχυσης με αυτήν που προβλεπόταν στην ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. Δηλαδή, μια λογική κλιμακωτής ενίσχυσης, ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων κάθε παραγωγού.

Σε κάθε περίπτωση και μετά από την καταλυτική αυτή εξέλιξη, σημείο-«κλειδί», ώστε να υπάρξει αίσια κατάληξη με την ενίσχυση στο βαμβάκι, παραμένει η επαρκής τεκμηρίωση του αιτήματος των ελληνικών αρχών στην Κομισιόν. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψής του από την ΕΕ.