Υπουργός Ανάπτυξης: Εξασφαλισμένη η επάρκεια τροφίμων για τους επόμενους μήνες

«Η επάρκεια των τροφίμων στις αγορές μας των βασικών αγαθών είναι απολύτως εξασφαλισμένη τους επόμενους μήνες. Δε χρειάζεται κανένας πανικός». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά την αγορά, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και έκτακτα μέτρα στην περίπτωση που υπάρξει ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια». 

Διευκρίνισε ότι «μικρό πρόβλημα» υπάρχει με τα αντισηπτικά, που αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση, εμφανίστηκε, όμως, καθησυχαστικός ότι «και εκεί ακόμα η αγορά μας λειτουργεί πολύ καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

Όσον αφορά τη ρευστότητα επιχειρήσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως κάθε μέρα που περνάει και βάσει της εξελίξεων στο μέτωπο του κορωνοϊού θα ανακοινώνονται περαιτέρω μέτρα. «Ετοιμάζω την επιστολή μου στον αρμόδιο επίτροπο για τα αιτήματα που έχει η ελληνική κυβέρνησης ως προς το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και ο κ. Σταϊκούρας θα μας εκπροσωπήσει στο έκτακτο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου και θα ληφθούν τα πρώτα μέτρα σε επίπεδο ευρωζώνης».

Ένα από τα πράγματα τα οποία ζητάει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται. Πάντως, εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «οι ενισχύσεις ρευστότητας που σχεδιάζουμε και θα κάνουμε θα είναι στοχευμένες χωρικά και κλαδικά».

Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε ο υπουργός, δεν υπάρχει σοβαρή ζημία ως προς το σύνολο του τζίρου στην αγορά σε γενικευμένο επίπεδο. Επιμέρους, κάποιοι κλάδοι όπως τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών έχουν μεγάλη αύξηση πωλήσεων και τζίρου. Από την άλλη, συμπλήρωσε, «αεροπορικές εταιρείες έχουν μία πτώση άνω του 30%, τα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες catering έχουν σχεδόν 100% πτώση, έχουν ακυρωθεί σχεδόν τα πάντα, κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι μαζικών εκδηλώσεων, όλα αυτά έχουν καταστραφεί πρακτικά και περιμένουν υποστήριξη από το κράτος».