Υποχρεωτικά τα self tests και για τις λαϊκές αγορές (βίντεο)

Tης Φωτεινής Μακρή *,  Λογίστρια Α’ Τάξης,
ειδική συνεργάτης του ypaithros.gr και της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα” 

Τα νέo μέτρο για τα υποχρεωτικά self tests στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού αφορά και όσους απασχολούνται στο Λιανικό Εμπόριο Τροφίμων και Ποτών σε Υπαίθριους Πάγκους και Λαϊκές Αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, στους σχετικούς ΚΑΔ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

47.81 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

Σημειωτέον ότι τα υποχρεωτικά self tests δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να ενημερώσουν σχετικά τους πρώτους.

Η αυτοδιάγνωση γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Τα τεστ τα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία δίνοντας τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου για τον οποίον είναι δωρεάν. Το ίδιο δεν ισχύει για τους εργοδότες και τα οικογενειακά μέλη α’ βαθμού συγγένεις που απασχολούν στις ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις τους.  Ο αγρότης θα πρέπει να πληρώνει εβδομαδιαίως το αντίτιμο από 6 έως 10 ευρώ. Τονίζουμε εδώ ότι στα φαρμακεία πωλούνται και self tests που δεν είναι ίδια με αυτά που παρέχονται δωρεάν (είναι αυτά που ‘θέλουν’ δείγμα σάλιου που συλλέγεται σε ειδικό φιαλίδιο).

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός, είτε:

➔      δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε

➔     έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ακολουθώντας την οριζόμενη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος

Ο εργαζόμενος προσέρχεται στην εργασία του εφόσον διενεργήσει το self test και είναι αρνητικό. Υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση στην εφαρμογή self-testing.gov.gr επιλέγοντας «Δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζόμενους».

Ο εργοδότης ελέγχει τα τεστ εισέρχοντας στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 Tests στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και ακολουθεί τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID -19 Test (Self/Rapid/PCR)».

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. Να σημειώσουμε ότι αυτή η εβδομάδα είναι μεταβατική και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο της πώς μπορείτε να υποβάλλεται τη δήλωση για το αποτέλεσμα του self test covid-19 μέσω της εφαρμογής https://self-testing.gov.gr/