Υψηλή κατάρτιση και επαγγελματική αποκατάσταση προσφέρει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή

Παρουσιάστηκαν προγράμματα σπουδών-κατάρτισης- ειδικότητες

Στο πλαίσιο των ενεργειών δημοσιοποίησης των έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στον αγροτικό τομέα, που έχει θεσμοθετήσει και λειτουργεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι σε εξέλιξη μια σειρά εκδηλώσεων «open days» με στόχο οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν τις δραστηριότητες και τα αντικείμενά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο αγροτικό ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα πραγματοποίησε χθες στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα Καλλιέργησε το μέλλον σου: Γίνε Νέος Αγρότης».

Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν οι ειδικότητες του «Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων» και του «Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων», ενώ η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Διευθύντρια του ΙΕΚ, αλλά και επαγγελματίες – απόφοιτοι της Σχολής αναφέρθηκαν στα πολύτιμα εφόδια που έχουν αποκομίσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σ. Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Π. Χατζηνικολάου, παρουσίασαν το πρόγραμμα κατάρτισης των Νέων Γεωργών αλλά και τα νέα Αγροτικά ΙΕΚ, τονίζοντας πως «ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα υποβάλλει αρμοδίως, επικαιροποιημένα σχέδια Οδηγών Κατάρτισης, για 3 ειδικότητες ΙΕΚ (2 Λάρισα-1 Ηράκλειο), των οποίων τμήματα τους λειτουργούν σε ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η διευθύντρια της Σχολής Ευαγγελία Σιώκη έκανε μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στα 111 χρόνια λειτουργίας της Αβερωφείου, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τις δύο ειδικότητες στις οποίες εκπαιδεύονται οι σπουδαστές, στο που μπορούν να εργαστούν οι απόφοιτοι, τονίζοντας ότι το ποσοστό απορρόφησης τους στον εργασιακό χώρο (τομέας σπουδών τους) κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90%, στις υποδομές που αξιοποιεί η Σχολή για την υποστηρικτική διδασκαλία, το πώς και πού γίνεται η πρακτική άσκηση και στις συνεργασίες της Σχολής με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κατέληξε λέγοντας πως «έχοντας στις πλάτες μας το βαρύ φορτίο των 111 χρόνων ιστορίας της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον της σύγχρονης γεωργίας, επιδιώκουμε να προσδώσουμε την καλύτερη επαγγελματική γνώση και κατάρτιση σε όλους τους εκπαιδευόμενους που θα μας εμπιστευτούν».

Ακόμη, στην εκδήλωση χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ενώ απόφοιτοι της Αβερωφείου μίλησαν για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν και πιο συγκεκριμένα ο Ιδιοκτήτης συνεργείου αγροτικών μηχανημάτων στο Δομένικο Ελασσόνας, κ. Κ. Βαρσαμής, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων – Ζήκος Ύδωρ» Α. Ζήκος και τα αδέλφια Ε. & Α. Πλατής που μίλησαν για το πως οι σπουδές στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, στάθηκαν αρωγός στην εξέλιξη του παραδοσιακού οικογενειακού χοιροστάσιού τους σε σύγχρονη εμπορική επιχείρηση.

Την Τετάρτη 25 Μαΐου, ανάλογη εκδήλωση θα γίνει από το ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας, το οποίο θα παρουσιάσει την ειδικότητα «Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογών σε Ξύλινες Κατασκευές».