Υψηλή η ζήτηση με το καλημέρα για το ακτινίδιο

Τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω οι τιμές για τα Hayward

Εν αναμονή του κύριου όγκου της ποικιλίας Hayward, η συγκομιδή της οποίας ξεκινά επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, η φετινή σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο διαγράφεται αρκετά υποσχόμενη, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την καλλιεργητική περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών. Νέα κτήματα που μπαίνουν στην παραγωγή δείχνουν να αντισταθμίζουν ή τουλάχιστον να περιορίζουν τις απώλειες των παλιών, ενώ οι παραγωγοί διεκδικούν ήδη τιμές υψηλότερες των περσινών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Κλέαρχος Σαραντίδης, διευθυντής της Ένωσης Καβάλας, γεγονός που αποδίδει και στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και, κυρίως, αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C λόγω του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, έχουν κοπεί και «φύγει» οι πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες και πληρώθηκαν 1,10 ευρώ/κιλό, όπως είχε ανακοινώσει η Ένωση. Η προσδοκία για υψηλότερες τιμές ενισχύεται και από τις λιγοστές ποσότητες που φαίνεται να έχει και φέτος η Ιταλία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λατίνα, τη στιγμή που οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου βρίσκονται στα τελειώματά τους.

Ο κ. Σαραντίδης εκτιμά ότι και για τα Hayward οι τιμές παραγωγού θα κινηθούν υψηλότερα από πέρυσι. «Την περσινή χρονιά, ένας μέσος όρος τιμών ήταν τα 70 λεπτά/κιλό», υπενθυμίζει και συμπληρώνει ότι φέτος μπορούν να ανέβουν κατά 10-20 λεπτά.

«Νομίζω ότι τιμές κάτω από 80 λεπτά δεν θα υπάρξουν», σημειώνει. Η εγχώρια παραγωγή συνολικά φαίνεται παντού μειωμένη, όχι πάντως σε μεγάλο βαθμό, ενώ στην περιοχή της Καβάλας τα νέα κτήματα αντισταθμίζουν τη μείωση παραγωγής στα παλαιότερα, με την εικόνα όμως των μικρότερων μεγεθών καρπών να είναι και φέτος παρούσα.

Ρυθμιστής τα μεταφορικά κόστη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή ακτινιδίων αναμένεται φέτος μειωμένη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο σε πολλές περιοχές. Οι πωλήσεις, μέχρι στιγμής, εξελίσσονται καλά στην Ευρώπη, ενώ έντονη είναι και η ζήτηση από τη Β. Αμερική.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το freshplaza στην τελευταία ανασκόπηση του προϊόντος, oρισμένοι εξαγωγείς φοβούνται τα προβλήματα που σχετίζονται με τα logistics και τα οποία έχουν ήδη επηρεάσει την αγορά της Κίνας. Στις προκλήσεις της φετινής χρονιάς, εντάσσεται επίσης το υψηλό κόστος των μεταφορών, ειδικά μέσω θαλάσσης.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία παραμένει για άλλη μια χρονιά σε τροχιά ρεκόρ, σε ό,τι αφορά την παραγωγή της, ενώ ισχυρή διαφαίνεται και η ζήτηση, τόσο σε όρους όγκων όσο και αξίας. Καλή προδιαγράφεται και η σεζόν στην Κίνα.

Μειωμένη η παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του freshplaza, στην Ιταλία οι περιοχές Piedmont, Veneto και Friuli αναφέρουν σοβαρές απώλειες από τους παγετούς της άνοιξης, ενώ στη Romagna η μείωση δείχνει πιο περιορισμένη. Στο Lazio η ίδια η μείωση των δέντρων είναι αυτή που προβληματίζει. Προ πενταετίας, η Ιταλία είχε φτάσει το ρεκόρ των 600.000 τόνων, ενώ το 2021 με απώλεια της τάξεως του 60%, εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 250.000 τόνους.

Στην Ισπανία, ο παγετός σε Galicia και Asturias, περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 85% της εγχώριας παραγωγής, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση παραγωγής κατά 45%. Μικρότερες θα είναι οι απώλειες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά την ανθοφορία, σε Valencia και Catalonia.

Για την Ελλάδα, το freshplaza αναμένει αύξηση παραγωγής, με καλά μεγέθη και ισχυρή ζήτηση, ενώ εκτιμά ότι τα ελληνικά ακτινίδια θα βρουν τον δρόμο τους για τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, αλλά και για τις αγορές της Ασίας και της Αμερικής.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021