Υψηλή ζήτηση για το μανταρίνι, σε χαμηλές πτήσεις το πορτοκάλι

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα στην Αργολίδα για το μανταρίνι, ενώ προβληματίζει η εμπορία του πορτοκαλιού πουβρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με τη μείωση της παραγωγής να ξεπερνάει σε κάποιες περιοχές το 50%.

Σύμφωνα με την παραγωγό Λιάνα Οικονόμου, στην περιοχή της Ερμιόνης η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50%, ενώ εμφανές είναι το πρόβλημα της μικροκαρπίας. «Η τιμή στο κτήμα κυμαίνεται από 30 έως 50 λεπτά. Από εκεί και πέρα, η Κλημεντίνη στον παραγωγό πήγε από 40 έως 45 λεπτά. Η παραγωγή της Κλημεντίνης ήταν και αυτή μειωμένη κατά 50%», αναφέρει.

Από την περιοχή της Ασίνης, ο παραγωγός Βασίλης Λαλιάτσης δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή, κόβουν Κλημεντίνη με 48 έως 50 λεπτά για εξαγωγή τα περισσότερα. Οι τιμές είναι καλύτερες από την περασμένη χρονιά, αλλά η μείωση της παραγωγής φθάνει το 50%. Σε ό,τι αφορά τις Ναβαλίνες, όσες έφυγαν πήγαν στην τιμή των 30 λεπτών. Μέχρι στιγμής, η χρονιά, όσον αφορά τις τιμές, είναι καλύτερη από την περσινή».

Από την άλλη πλευρά της Αργολίδας, ο γεωπόνος και παραγωγός Δημήτρης Κοδέλας επεσήμανε ότι «οι τιμές για το μανταρίνι μέχρι στιγμής είναι καλές, όπως καλός είναι και ο ρυθμός ζήτησης που υπάρχει. Η τιμή, αυτήν τη στιγμή, είναι από 47 λεπτά μέχρι 50 λεπτά σε όλες τις περιοχές, όπως Κιβέρι, Σταθέικα, Ελληνικό Κεφαλάρι κ.λπ.

Η μείωση της παραγωγής είναι διαφορετική ανά περιοχή, αλλά ο μέσος όρος θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινείται στο 25%-30%. Σε ό,τι αφορά τη Ναβαλίνα, η τιμή της διαμορφώνεται στα 27-30 λεπτά, αλλά η κοπή κινείται με περιορισμένους ρυθμούς. Η έντονη ζήτηση της Κλημεντίνης είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει, καθώς και η μειωμένη παρουσία εργατών», καταλήγει.