Σε υψηλό τετραετίας βλέπει την παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος το USDA

Μετά από ένα μίνι ράλι που άρχισε να ξεδιπλώνεται στα τέλη Μαρτίου, το χρηματιστήριο βάμβακος «γύρισε» την προηγούμενη εβδομάδα σε πτωτική τροχιά, κλείνοντας την Παρασκευή 14 Μαΐου στα 81,22 σεντς/λίμπρα (συμβόλαια Δεκεμβρίου).

Αυτή ήταν και η χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε σε μηνιαία βάση και έκτοτε, τις μέρες που ακολούθησαν μέχρι την Τετάρτη 19 Μαΐου, έχει κινηθεί μεταξύ 82 και 83 σεντς/λίμπρα.

Ρόλο στην πτώση έπαιξαν αναμφισβήτητα η ρευστοποίηση θέσεων εκ μέρους των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, αλλά και η αναταραχή που προκάλεσε στις χρηματαγορές η υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων, κάτι που «μεταφράστηκε» σε μειωμένη διάθεση για ρίσκο εκ μέρους των επενδυτών και σε ενίσχυση του δολαρίου.

Προοικονομούν άνοδο τα θεμελιώδη

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά δείχνει να έχει στήριξη σε αυτά τα επίπεδα τιμών και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κινηθεί ανοδικά, προσεγγίζοντας τα 87-88 σεντς/λίμπρα.

Άλλωστε, τα θεμελιώδη, όπως αποτυπώθηκαν στην τελευταία έκθεση προσφοράς-ζήτησης του USDA (Μάιος 2021), εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά. Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται πλέον αυξημένη κατά 5 εκατ. μπάλες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ και τα αποθέματα υπολογίζονται πλέον λιγότερα.

Ειδικότερα, η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται φέτος στις 121,5 εκατ. μπάλες, αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας (πάνω δηλαδή και από τα προ- πανδημίας επίπεδα). Τα τελικά αποθέματα αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2,2 εκατ. μπάλες στις 91 εκατ. μπάλες, ενώ η παγκόσμια παραγωγή τοποθείται στις 119,4 εκατ. μπάλες, ήτοι 6,3 εκατ. μπάλες περισσότερες από τη σεζόν 2020-2021.

Αυξημένες σοδειές αναμένονται σε Βραζιλία, Αυστραλία, Πακιστάν, Ινδία και Τουρκία, ενώ μειωμένη κατά 2 εκατ. μπάλες αναμένεται η παραγωγή της Κίνας. Μάλιστα, για την ασιατική χώρα προβλέπεται επιπλέον ότι το μερίδιό της στα παγκόσμια αποθέματα θα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στα τελευταία 11 χρόνια.