Ύστατη προσπάθεια να σωθούν οι νόμοι της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης

15/05/2024
3' διάβασμα
ystati-prospatheia-na-sothoun-oi-nomoi-tis-ee-gia-tin-apokatastasi-tis-fysis-321111

Μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν οι νόμοι της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης έχουν ξεκινήσει 11 κράτη-μέλη, τα οποία αγωνίζονται να περάσουν τη νομοθεσία μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Με επικεφαλής την Ιρλανδία, 11 υπουργοί Περιβάλλοντος έστειλαν επιστολή στις 13 Μαΐου σε χώρες που δήλωσαν ότι είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν κατά της επικύρωσης των νόμων, προτρέποντάς τις κυβερνήσεις να το ξανασκεφτούν.

«Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από όλες τις άλλες ηπείρους και αντιμετωπίζει πρωτοφανείς επιπτώσεις από τις αλληλένδετες περιβαλλοντικές και κλιματικές κρίσεις», ανέφεραν οι υπουργοί στους ομολόγους τους από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία.

Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν την επιστολή ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Σλοβενία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, Eamon Ryan, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να ολοκληρώσουμε την πολιτική διαδικασία. Αν δεν το πράξουμε, θα δώσουμε το “ελεύθερο” για την καταστροφή της φύσης και θα υπονομεύσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Οι υποστηρικτές των νόμων φοβούνται ότι αν δεν επικυρωθούν μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ.

Οι νόμοι, οι οποίοι ετοιμάζονταν επί δύο χρόνια, θα υποχρέωναν τα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων έως το 2030, με αύξηση στο 60% έως το 2040 και στο 90% έως το 2050.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τους νόμους τον Φεβρουάριο, αλλά χρειάζονται και την τελική έγκριση των κρατών-μελών με ειδική πλειοψηφία.

Στη σύνοδο κορυφής των πολιτικών αρχηγών τον Μάρτιο, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ιταλία αντιτάχθηκαν, αλλά το νομοσχέδιο είχε ακόμα μια μικρή πλειοψηφία για να περάσει στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος λίγες ημέρες αργότερα. Την τελευταία στιγμή, η Ουγγαρία άλλαξε τη θέση της.

Οι υπουργοί προειδοποίησαν ακόμη ότι η μη επικύρωση των νόμων θα κατέστρεφε τη φήμη της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιστολή ανέφερε: «Αν δεν περάσουμε τη νομοθεσία, θα σημαίνει ότι στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στο Κάλι της Κολομβίας, τον Οκτώβριο, θα πρέπει να πούμε ότι υπαναχωρούμε από τις διεθνείς δεσμεύσεις μας για την προστασία των εδαφών και των θαλασσών μας».

Η επόμενη ψηφοφορία είναι στις 17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όταν θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Περιβάλλοντος. Πηγές δήλωσαν ότι σε αυτή τη φάση χρειάζονται μόνο μία χώρα να αλλάξει πλευρά.