Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Ζ. Βρατσκίδου – Γ. Ματσούκας: Ροδάκινο και μήλο από την Αγκαθιά μαζί με ελληνική τρούφα και έλαιο κάνναβης

Δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας
25/04/2024
7' διάβασμα
z-vratskidou-g-matsoukas-rodakino-kai-milo-apo-tin-agkathia-mazi-me-elliniki-troufa-kai-elaio-kannavis-319529

Η ζωή τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτη, σε ξαφνιάζει και σε οδηγεί σε δρόμους που ίσως και να μην έπαιρνες ποτέ την απόφαση να ακολουθήσεις. Αποδεικνύεται, όμως, ότι ήταν η σωστή επιλογή να βρεθείς εκεί.

Όταν οι συγκυρίες οδήγησαν τη Ζωή Βρατσκίδου και τον Γιώργο Ματσούκα, ζευγάρι στη ζωή και στην επαγγελματική ενασχόληση, στη γενέτειρα του δεύτερου, την Αγκαθιά Ημαθίας, εκείνοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αλλά με έναν τρόπο που να τους διαφοροποιεί και να τους εκφράζει. Αξιοποιώντας τις οικογενειακές καλλιέργειες του Γιώργου, παράγουν ροδάκινο και μήλο και τα μεταποιούν σε προϊόντα που συνδυάζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής με την υψηλή διατροφή αξία, με την επωνυμία «Agkathas Farm».

«Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη, όπου και ζούσαμε μέχρι και πριν από δέκα χρόνια. Όταν την περίοδο της κρίσης δυσκόλεψαν τα πράγματα, έκλεισε η Ολυμπιακή Αεροπορία στην οποία εργαζόμουν και παράλληλα αναζητούσαμε και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για την οικογένειά μας, μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να μετακομίσουμε στο χωριό και να αναλάβουμε τις οικογενειακές καλλιέργειες, μια και ο πατέρας του Γιώργου αποφάσισε εκείνη την περίοδο να βγει στη σύνταξη. Οπότε πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτό το βήμα, το οποίο για εμένα ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς δεν είχα ζήσει ποτέ σε χωριό», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ζωή.

Ωστόσο, η ιδέα της μεταποίησης των προϊόντων γυρνούσε πάντα στο μυαλό της και την ώθησε να ασχοληθεί ενεργά με τις καλλιέργειες. «Οι σπουδές μου στη διοίκηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο Τμήμα Τεχνολογίας της Γεωπονίας βοήθησαν στην όλη διαδικασία», επισημαίνει η ίδια.

Από την ιδέα στην αγροτική ενασχόληση

Το 2014, η Ζωή και ο Γιώργος ανέλαβαν 34 στρέμματα, ως επί το πλείστον βαμβάκι, για να φτάσουν σήμερα να καλλιεργούν 130. Όπως εξηγεί η πρώτη, «συνεχίσαμε να καλλιεργούμε κάποια στρέμματα με βαμβάκι και προσθέσαμε τις καλλιέργειες του μήλου και του ροδάκινου, αυξάνοντας σταδιακά τα στρέμματα. Από την πρώτη στιγμή, συμβουλευτήκαμε τον γεωπόνο της περιοχής για να μας κατευθύνει σχετικά με τις καλλιέργειες, αλλά και τον ορθολογικό τρόπο διαχείρισης, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Όπως αναφέρει η Ζωή, αν και στην αρχή το ζευγάρι σκέφτηκε να ασχοληθεί με πιο εναλλακτικές καλλιέργειες, «τελικά καταλήξαμε στις παραδοσιακές του μήλου και του ροδάκινου, καθώς το μικροκλίμα του τόπου ευνοεί την παραγωγή τους. Επίσης, υπήρχε και η σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία των ανθρώπων της περιοχής, που μπορούσαν να μας βοηθήσουν».

Μεταποίηση

Η Agkathas Farm έχει συστήσει τα προϊόντα της στο καταναλωτικό κοινό τον τελευταίο χρόνο, αφού η Ζωή και ο Γιώργος ξεκίνησαν τη μεταποίηση σε μορφή οικοτεχνίας το 2022. «Τα προϊόντα που δημιουργούμε είναι παραδοσιακά και διαφοροποιημένα, καθώς είναι εμπλουτισμένα με έξτρα θρεπτικές τροφές που παίρνουμε από τη φύση. Η ιδέα για τα προϊόντα αυτά και την πρόσμειξη των υλικών προήλθε από την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κοινού για πιο θρεπτικές επιλογές. Έτσι, λοιπόν, διαθέτουμε έξι κωδικούς, οι οποίοι είναι ενισχυμένοι διατροφικά», περιγράφει η Ζωή.

Σχετικά με το ροδάκινο, η ίδια εξηγεί ότι «το κάνουμε άλειμμα και προσθέτουμε σπόρους τσία και χυμό σταφυλιού αντί ζάχαρης. Επίσης, κάνουμε ροδάκινο τσάτνεϊ με λιναρόσπορο και σινάπι». Όσον αφορά το μήλο, «γίνεται και αυτό άλειμμα με χυμό σταφυλιού αντί ζάχαρης και εμπλουτίζεται με έλαιο κάνναβης, αλλά και τσάτνεϊ με λευκή ελληνική τρούφα».

Εκτός από αυτά, το ζευγάρι διαθέτει δύο κωδικούς κομπόστας ροδάκινου: Η μία αρωματισμένη με φυσικό κλαδάκι βανίλιας και η άλλη με δάκρυ μαστίχας Χίου. «Όλα, δηλαδή, φυσικά προϊόντα που δίνουν άρωμα και γεύση και ενισχύουν διατροφικά τα προϊόντα», τονίζει η Ζωή, εξηγώντας ότι «αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι καλλιεργούμε συμπύρηνο ροδάκινο που προορίζεται για μεταποίηση στη βιομηχανία, καθώς δεν διατηρείται στα ράφια ή στη λαϊκή αγορά. Έτσι, λοιπόν, τα ροδάκινά μας μεταποιούνται την ημέρα που θα κοπούν, με αποτέλεσμα να κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση και το άρωμα του φρέσκου φρούτου».

Διάθεση προϊόντων

Αν και τον πρώτο χρόνο η διάθεση των προϊόντων γινόταν από τη Ζωή και τον Γιώργο, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με καταστήματα ντελικατέσεν στην Αθήνα, την Τρίπολη, την Καβάλα και την Κρήτη, με τη λίστα να μεγαλώνει. Επίσης, εκτός από τα μεταποιημένα προϊόντα, προωθούν το συμπύρηνο ροδάκινο απευθείας στη βιομηχανία.

Εκπαίδευση και επιμόρφωση

Έχοντας την όρεξη και τη διάθεση να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα για να εξελίσσει τη δουλειά της, η δραστηριότητα της Ζωής είχε επιλεγεί το 2023 ανάμεσα στις 12 καλύτερες καινοτόμες ιδέες για διαφοροποιημένα τρόφιμα από τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

«Ακολούθησα εκπαίδευση σχετικά με όλη τη γραμμή παραγωγής ενός προϊόντος, την καλλιέργεια, την ασφάλεια, το εμπόριο, τις εξαγωγές και έλαβα πιστοποίηση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, έγινα δεκτή στο πρόγραμμα Equal της Πειραιώς. Γενικότερα, μου αρέσει πολύ το κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς μπορώ να μάθω και να εξελιχθώ», περιγράφει η ίδια.

Μελλοντικά σχέδια

Στα επόμενα σχέδια της Agkatha Farm είναι να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες με τα καταστήματα λιανικής για τη διάθεση των προϊόντων της, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή, χωρίς όμως να χαθεί ο ποιοτικός και παραδοσιακός τους χαρακτήρας. Καταλήγοντας, η Ζωή δηλώνει ότι «τα επόμενα χρόνια έχω στο μυαλό μου να δημιουργήσω μία αγροτουριστική μονάδα στον οπωρώνα, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να μας επισκεφθεί, να γνωρίσει εμάς και τα προϊόντα μας, αλλά και να συμμετέχει στις αγροτικές εργασίες».