Ζεσταίνει τις μηχανές του το Agrotech Export Cluster της Κεντρικής Μακεδονίας

Ανάπτυξη συνεργιών και ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος ο διπλός στόχος των 15 επιχειρήσεων που συμμετέχουν

Μια ομάδα 15 εξωστρεφών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και τεσσάρων φορέων, με κοινό παρονομαστή την αγροδιατροφή και κοινή την επιθυμία να συνεργαστούν προκειμένου να ενισχύσουν την εξαγωγική δυναμική του κλάδου, στεγάζει η «Αγροτεχνολογική Εξαγωγική Σύμπραξη-AgroTech Export Cluster».

Πρόκειται για σύμπραξη που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και, πλέον, μετά τη σύσταση της σχετικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη ορίστηκε το διοικητικό συμβούλιο, που θα κατευθύνει την πρώτη φάση τουλάχιστον του εγχειρήματος, έως το τέλος του 2022. Η περίοδος αυτή καλύπτεται χρηματοδοτικά με 1 εκατ. ευρώ από τη δράση «Συνεργατικοί σχηματισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα», που τρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται και το business plan, το οποίο θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα στους εταίρους. Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΔΣ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, της εταιρείας Pelopac, η συνεργασία τόσο μεταξύ των μελών του cluster, όσο και με ερευνητικά κέντρα, η προβολή και η εξωστρέφεια είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινείται το business plan.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα σε επόμενη φάση το εγχείρημα να συμβάλει στη διάχυση της τεχνολογίας και της δικτύωσης, μέσω της δημιουργίας ενός «τραπεζιού», όπου οι επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής θα ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά και θα αναπτύσσουν συνέργειες με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Στους πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως εξηγεί, εντάσσεται η παροχή υπηρεσιών που θα προσφέρουν αξία στα μέλη. Τονίζει, επιπλέον, ότι θα γίνει προσπάθεια να ακολουθηθούν πρακτικές αντίστοιχων επιτυχημένων συμπράξεων του εξωτερικού, οι οποίες μπορούν ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα.

«Να ενισχύσουμε το αποτύπωμά μας»

«Η λογική με την οποία συμμετέχουμε είναι να διαγνώσουμε έναν κοινό τόπο συνεργασίας μεταξύ ετερόκλητων εταιρειών, κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα και να αναπτύξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ούτως ή άλλως αναπτύσσει ο καθένας στη δική του δουλειά», υπογραμμίζει, από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ, Αντώνης Βεζύρογλου, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας κηπευτικών από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις γενικά είναι μικρές σε μέγεθος, οπότε οι συμπράξεις τέτοιου τύπου είναι πολύ σημαντικές, ώστε να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας στις διεθνείς αγορές, αλλά και τη διαπραγματευτική μας ισχύ στα κανάλια διανομής», υπογραμμίζει. Κατά τον ίδιο, το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης και να δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε, μετά την πρώτη διετία, η σύμπραξη να μετεξελιχθεί σε θεσμό.

Το διοικητικό συμβούλιο

Το διοικητικό συμβούλιο του AgroTech Export Cluster απαρτίζεται από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη της Pelopac (πρόεδρος), τον Χρήστο Βογιάννου της Provil (αντιπρόεδρος), τον Αλέξανδρο Μενεξόπουλο της Αφοι Μενεξόπουλοι (μέλος και διαχειριστής) και τους Δημήτρη Στρατάκη της Unismack και Αντώνη Βεζύρογλου της Βεζύρογλου Αντώνης και Σία ΕΕ (μέλη).

Στο σχήμα συμμετέχουν αρκετές ακόμα γνωστές εξωστρεφείς και καινοτόμες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, όπως οι Olymp-Κωνσταντόπουλος, Προίκας Σταμάτης ΑΕ, Αgrolab AE, Σπανός ΑΒΕΕΤ, Φρούτα Πρωτοφανούση ΑΕ, Ζευς Ακτινίδια, Κτήμα Γεροβασιλείου, Medical Mate, Αλτερρα ΑΕ, Βιοαγρός ΑΕ, αλλά και ερευνητικοί και υποστηρικτικοί φορείς, όπως το ΕΚΕΤΑ, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο ΣΕΒΕ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.