Ζημιές λόγω καιρού στο φασόλι Νευροκοπίου

Πολλαπλές προκλήσεις αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί φασολιών στο Νευροκόπι. Η συγκομιδή στις παραδοσιακές ποικιλίες βέργα, πλακέ και γίγαντες δεν ξεκίνησε ακόμη και δείχνει να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Όσοι καλλιεργούν καθιστές ποικιλίες όμως, όπως τα Νόρτε, έχουν προβλήματα.

Θοδωρής Ιφόγλου

«Έπρεπε να συγκομίσουμε γύρω στις 20 Αυγούστου, αλλά άρχισαν οι βροχές, οι οποίες υποβάθμισαν το προϊόν. Σε ορισμένες περιοχές, που τα φαινόμενα ήταν έντονα, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και χάθηκε το σύνολο της παραγωγής. Το ελάχιστο ποσοστό απωλειών είναι 40%, όπως διαπιστώνουμε στη συγκομιδή.

Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός, τα χόρτα μεγαλώνουν και δυσκολεύουν το μάζεμα, άρα απαιτούνται περισσότερα μεροκάματα για να πάρουμε λιγότερα χρήματα», περιγράφει ο φασουλοπαραγωγός, μέλος του Συνεταιρισμού Ορεινών Προϊόντων Κάτω Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου.

Οι δυσκολίες, σε συνδυασμό με την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, προβληματίζουν για το κατά πόσο η αύξηση στην τιμή παραγωγού θα αφήσει κάποιο κέρδος. Εξηγεί ότι είναι βασικό να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις στις ποικιλίες που θα συγκομιστούν όψιμα.

Προϋπόθεση αποτελεί να τους ευνοήσει ο καιρός, να μην έχουν βροχές. Οι στρεμματικές αποδόσεις υπολογίζει ότι θα κυμανθούν πάνω από 250 κιλά το στρέμμα, με εξαίρεση την περιοχή Ακρινού, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές από τη χαλαζόπτωση του Ιουλίου.

Υψηλή ζήτηση

Το προϊόν έχει υψηλή ζήτηση. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, καθώς η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε όσπρια, κι ένα μικρό ποσοστό εξάγεται. Εκτιμά ότι συνολικά καλλιεργούνται περίπου 3.500 στρέμματα, ανάμεσά τους οι τοπικές φυλές γίγαντας ελέφαντας και πλακέ Νευροκοπίου, που έχουν χαρακτηριστεί ΠΓΕ.

Μέσω του συνεταιρισμού, οι αγρότες συνεργάζονται με τρεις μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Η τιμή παραγωγού για τα καθιστά ανέβηκε από 1,25 σε 1,40 ευρώ το κιλό, στο φασόλι βέργας από 2,50 ανέβηκε στα 2,70 ευρώ το κιλό και ο γίγαντας από 2,80 στα 3 ευρώ το κιλό. Τα βραστερά και νόστιμα φασόλια Νευροκοπίου, ειδικά οι γίγαντες, έχουν έντονη χειρωνακτική εργασία με κόστος 40 ευρώ για 6,5 ώρες εργασίας.