Ζητείται άμεση λύση στο αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες

Οι αεροφωτογραφίες του 1945 εξαφανίζουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ακόμα και οικισμούς, οδηγώντας σε απόγνωση παραγωγούς και αυτοδιοικητικούς

Στο παρά 5 οι διασταυρώσεις δασικών χαρτών με δηλώσεις ΟΣΔΕ

Ένα απίστευτο αλαλούμ, το οποίο μέρα με τη μέρα διογκώνεται και δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, προκαλεί η δημοσιοποίηση –ανά περιοχές– των δασικών χαρτών.

Με δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι χάρτες στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945, γίνεται σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα όχι μόνο του σήμερα, αλλά και όλων των προηγούμενων δεκαετιών! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 1945 η χώρα μόλις είχε βγει από τη ναζιστική κατοχή και βρισκόταν στο έλεος ενός εμφυλίου πολέμου, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια της γης να ήταν το τελευταίο πράγμα που θα κοιτούσε ο χειμαζόμενος λαός και βέβαια πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε χέρσες γαίες.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, η δημοσιοποίηση χαρτών σε πολλές περιοχές της επικράτειας δείχνει τις σοβαρότατες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην καλλιεργήσιμη γη και σε αυτή που οι χάρτες χαρακτηρίζουν δασική. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού «κάποιοι» αποφάσισαν ότι η γη που καλλιεργούν οι ίδιοι και καλλιεργούσαν και οι πρόγονοί τους είναι… δάσος και στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να κηρυχτεί αναδασωτέα. Έτσι, υποχρεώνονται να καταθέσουν ενστάσεις σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσιοποίηση των δασικών χαρτών, προσκομίζοντας όσα αποδεικτικά στοιχεία έχουν αλλά και όσα… δεν έχουν, προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν!

Το ίδιο ακριβώς ζήτημα εγείρεται και για τα βοσκοτόπια, αφού τώρα κτηνοτρόφοι βρίσκονται προ του ενδεχομένου να έχουν ζώα αλλά να μην μπορούν να τα βοσκήσουν σε εκτάσεις που το έπρατταν επί δεκαετίες ολόκληρες. Η χαριστική βολή, βέβαια, για τους πάσης φύσεως αγρότες, έρχεται και από το γεγονός ότι μόλις οι δασικοί χάρτες οριστικοποιηθούν, θα υποβληθούν στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Γης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε περίπτωση, λοιπόν, καταπάτησης δασικής έκτασης, από την στιγμή που θα κοινοποιηθεί και θα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί ως αγροτική, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– εκατομμύρια επιδοτήσεων!

Στον αντίποδα βέβαια βρίσκεται η ορθή βούληση της πολιτείας να περιφρουρήσει τα ελληνικά δάση, τα οποία διαρκώς φθίνουν, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει για τη ζωή των κατοίκων ολόκληρης της χώρας. Όλα, όμως, δείχνουν ότι δεν έχει βρεθεί η ασφαλιστική δικλείδα που θα διαχωρίσει τις καλλιεργήσιμες από τις δασικές γαίες και δεν θα οδηγήσει στην καταστροφή τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το γεγονός πως κύκλοι του ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες δείχνουν προβλήματα, αφού καλλιεργητικές εκτάσεις ή βοσκοτόπια φαίνονται ως δασικές εκτάσεις. Για τον λόγο αυτό, ανεπισήμως τουλάχιστον, η θέση του υπουργείου είναι να σταματήσει η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών, διότι θα υπάρξουν προβλήματα με αυτό το θέμα, μέχρι να βρεθεί λύση. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η βούληση που υπάρχει θα υπερισχύσει του πολιτικού κόστους που θα προκληθεί και εξαιτίας του οποίου το όλο θέμα παραπεμπόταν επί δεκαετίες στις καλένδες, με αποτέλεσμα η χώρα ολόκληρη να βρίσκεται σε μια κατάσταση αναρχίας, η οποία όχι μόνο δεν περιποιεί καμία τιμή για μια οργανωμένη κοινωνία, αλλά αποτέλεσε –και αποτελεί– τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια για ουσιαστική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Σωκράτης Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο

Ζητείται άμεση λύση  στο αλαλούμ με τους  δασικούς χάρτες! Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε αποκλειστική του δήλωση στην «ΥΧ», ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας πως «η διαδικασία που έχει επιλεγεί – η οποία προβλεπόταν ιστορικά έτσι και αλλιώς με τους νόμους του 1998 και του 2013 – προβλέπει μείωση του τέλους αντιρρήσεων κατά 10% ενώ παράλληλα προβλέπει αύξηση κατά 15 ημέρες του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων αυτών. Άρα είναι πολύ πιο φιλική από αυτή που είχε νομοθετηθεί στο παρελθόν. Ταυτόχρονα υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την νομιμοποίηση των εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί για γεωργική εκμετάλλευση. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει την ιδιοκτησία της γης. Θα υπάρχουν λοιπόν σε κατά τόπους περιοχές που γίνεται η ανάρτηση, σημεία υποστήριξης ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επεξηγούνται τα διάφορα προβλήματα».

Και πρόσθεσε: «είμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ όπως επίσης και με το υπουργείο Εσωτερικών και τα κατά τόπους δασαρχεία (και τις διευθύνσεις δασών). Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξουν και αντίστοιχες συσκέψεις από βδομάδα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν την ευθύνη για την καθυστέρηση της χώρας στο επίπεδο των δασικών χαρτών αλλά και του κτηματολογίου αφού σε όλους μας είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση αυτή στηρίχθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό στο καθεστώς ανισοτιμίας και πελατειακών σχέσεων που είχαν διαμορφώσει οι ίδιοι στο παρελθόν.

Πρώτιστος σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επίπτωση στον αγροτικό κόσμο και να υπάρχει δυνατότητα απόκτησης των γαιών που έχουν εκχερσωθεί, γι΄ αυτό και θα κάνουμε χρήση του θεσμικού πλαισίου».

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαπάκης, Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Αργυρίου

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα