Ζητείται μισθωτής για να τρέξει τη φετινή καμπάνια στα τεύτλα

Προσωρινή λύση για να μη χαθεί η χρονιά ψάχνουν κυβέρνηση και Πειραιώς

Μεταβατική λύση που θα επιτρέψει, κατ’ αρχάς, να μην… πάει στράφι η φετινή τευτλοπαραγωγή και, κατά δεύτερον, να διατηρηθεί στη ζωή η καλλιέργεια για όσο διάστημα κρατήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναζητούν τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει την ενοικίαση του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας σε Έλληνα ή ξένο ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» τη φετινή καμπάνια, αποσοβώντας τα χειρότερα για τους παραγωγούς.

Ευχής έργον θα ήταν ο μισθωτής να αναλάβει αντίστοιχη δέσμευση και για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια –όσο δηλαδή θα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς– όμως, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για τη συγκομιδή πιέζουν πλέον ασφυκτικά, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σωθεί η φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη σπάρθηκαν συνολικά περί τα 16.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου οι καλλιεργητές υπέγραψαν συμφωνητικά για τη διάθεση των περίπου 96.000 τόνων της εκτιμώμενης παραγωγής τους με την Hellenic Agri Group SA, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν ο Λούκας Φέκερ, διαχειριστής της Innovation Brain και ομάδα Βορειοελλαδιτών παραγωγών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι καλλιεργητές υπέγραψαν συμφωνητικά για τη διάθεση των περίπου 96.000 τόνων της εκτιμώμενης παραγωγής τους

Μάλιστα, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, το συμφωνητικό προέβλεπε τιμή 32 ευρώ κατά τόνο καθαρού βάρους, για τεύτλα με ζάχαρο 14%, ενώ για υψηλότερη περιεκτικότητα η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 43 ευρώ/τόνο.

Στην ουρά ο Φέκερ

Ο αμφιλεγόμενος Αυστριακός επενδυτής έχει βρεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση του Πλατέος. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αξιοπιστία του έχει τρωθεί, στην κυβέρνηση αναζητούν και άλλους ενδιαφερόμενους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον ακόμα μία πρόταση από την ελληνική εταιρεία Royal Sugar.

Σε περίπτωση που το σενάριο της μίσθωσης δεν υλοποιηθεί, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η φετινή τευτλοπαραγωγή να κατευθυνθεί στα εργοστάσια της Σερβίας, κάτι το οποίο ωστόσο θα ανέβαζε κατά πολύ το κόστος, γι’ αυτό και αποτελεί την τελευταία εναλλακτική.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και πριν από την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Το χρονικό παράθυρο για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής είναι ούτως ή άλλως μικρό, καθώς, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» καλλιεργητές, το αργότερο που μπορούν να μείνουν ασυγκόμιστα τα τεύτλα στα χωράφια είναι –με ευνοϊκές, φυσικά, καιρικές συνθήκες– μέχρι τον Νοέμβριο.